Nyheter

Nedläggning slår hårt mot byggarna

Fordonskrisen är en stor förlust även för byggföretagen.<br/> — På ett års sikt blir det negativt. Nedläggningen lägger en kall hand över byggmarknaden, säger Lars-Eric Sellberg på Sveriges Byggindustrier.

I den lokala byggmarknaden räknas Fyrbodal; Trollhättan, Vänersborg, Bohuslän och Dalsland. I prognoserna har Sveriges Byggindustrier räknat med en tillväxt på mer än en halv miljard kronor. Volymerna väntas öka från 2,4 till 3,1 miljarder kronor.

Men verkligheten ser inte riktigt så ljus ut för byggföretagen.

— I de siffrorna finns även en del vindkraftsinvesteringarna, som inte ger så mycket jobb åt byggföretagen, säger Lars-Eric Sellberg.

Nu är många bekymrade efter nedläggningen.

— Saab var en stor kund för många byggföretag. Sedan drar det med sig många underentreprenörer och folk blir arbetslösa. Så visst är det negativt, fortsätter Lars-Eric Sellberg.

— Men på längre sikt kan en ort lyfta sig efter ett sånt här besked. Det har till exempel Uddevalla gjort eftervarvsnedläggningen.

Andreas Brendinger, chef för Sveriges Byggindustrier Väst konstaterar att hela regionen berörs.

— Det här påverkar byggmarknaden negativt. Bostadsmarknaden kommer att vara tuff i den här regionen, säger Andreas Brendinger