Nyheter

Nej till ettårigt avtal från Byggföretagens medlemmar

Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef, Byggföretagen. Foto: Byggföretagen
Mats Åkerlind, vice vd och förhandlingschef, Byggföretagen. Foto: Byggföretagen

I Byggföretagens senaste Byggbarometer uppger nästan hälften av de tillfrågade medlemmarna att man vill se ett treårigt avtal. Ettårs-alternativet, som Byggnads kräver, säger man tydligt nej till.

Enligt Byggföretagens förhandlingschef Mats Åkerlind behövs det långsiktiga spelregler för att stärka konkurrenskraften och trygga jobben.

– De kommande åren blir lågkonjunktursår. Ökade kostnader för materiel, drivmedel och elkraft gör det dyrare för våra medlemsföretag att bygga, säger Mats Åkerlind. 

När det kommer till oro för konflikt eller strejk i samband med avtalsrörelsen är Byggföretagens medlemmar mer splittrade. Drygt hälften av företagarna svarar att man inte känner någon oro – medan fyra av tio oroas.

– Det finns en viss förtröstan om att Byggnads vill göra en rimligare förhandlingslösning än kraven som presenterades i samband med växlingen av yrkanden, säger Mats Åkerlind.

Byggföretagens ingångsvärde i avtalsrörelsen är att värna märket och ett flexiblare kollektivavtal gällande till exempel arbetstider. Byggnads ställer sig bakom LO-samordningens krav på 4,4 procent i löneökningar och kräver ett ettårigt avtal.

Undersökningen i Byggbarometern genomfördes under perioden 6 till 13 februari och besvarades av 587 medlemsföretag. Nuvarande Byggavtal löper ut den 30 april. 

Läs mer om avtalsförhandlingen och parternas yrkanden här.