Nyheter

Nej till förlängt avtal

Sveriges Byggindustrier vill inte säga ja till Byggnads förslag på en förlängning av byggavtalet med ett år. I stället ska parterna träffas för att komma fram till gemensamma riktlinjer för avtalet.

Byggnadsarbetareförbundet sa nej till medlarnas förslag till nytt avtal. Under tisdagen lämnade fackförbundet i stället över förslaget på att byggavtalet förlängs ett år till motparten Sveriges Byggindustrier (BI), eftersom parterna inte lyckats komma överens. Svar från arbetsgivarna ville Byggnads ha på onsdagsmorgonen. Det fick de inte.

— Jag pratade med Hans Tilly i morse och sa att vi måste träffas för att prata om helheten, inte bara om en viss del av avtalet. Vi ska träffas på torsdag klockan 18, bara han och jag, säger Bo Antoni, vd på BI.

Han gillade inte alls att byggfacket satte en tidpunkt för när de ville få svar.
— Det ligger ett underförstått hot i att sätta tidsgränser. ”Om ni inte svarar innan klockan 9″… Ja, vad händer då? Vi har ingen skyldighet att skriva på diktat från vår motpart, säger Antoni.

Det blir alltså inget ja till att förlänga avtalet ett år?
— Inte rakt av och inte på det sätt de beskrivit det, det är ett inspel som alla andra. Jag tar med pappret med deras förslag på torsdag så kan vi prata om det också. Men kan vi inte komma överens på torsdag tror jag inte vi kan komma fram till något på ett år heller.

Tror du att mötet leder till att ni kommer överens?
— Min utgångspunkt är att vi ska kunna föra processen framåt.

Tisdag nästa vecka är sista chansen för parterna att komma överens om kollektivavtalet. Därefter gäller inte längre fredsplikten som råder under avtalstiden.

Oroar du dig för strejk?
— Det vore det sämsta som kunde hända under rådande finanskris, säger Bo Antoni.