Nyheter

Neutronkälla byggs i Lund

Nu står det klart att världens kraftigaste neutronkälla, ESS, kommer att byggas i Lund. Spanien har dragit tillbaka sin kandidatur.

Sverige har tävlat mot Spanien och Ungern i kampen om att bli placeringsort för den nya neutronkällan. I förra veckan valde en majoritet av forskningsministrar Sverige och redan då var det i praktiken klart att Lund skulle få hysa anläggningen.

Och vid ett möte i Stockholm i går, onsdag, meddelade Spanien att landet inte längre kandiderar för att få bygga huvudanläggningen.

Men Spanien ska ändå satsa betydande pengar i projektet. En anläggning för testning av komponenenter till ESS och en fabrik för tillverkning av vissa delar till anläggningen ska byggas i Spanien.

ESS står för European Spallation Source och blir en forskningsanläggning med syfte att se hur olika material är uppbyggda.
– Liksom ett mikroskop har neutronkällan ett brett användningsområde, vi kan titta på allt ifrån motorer och byggmaterial till proteiner och plaster, säger Patrik Carlsson, biträdande direktör på ESS Scandinavia, som arbetar för att få ESS-anläggningen till Lund.

Bygget, som beräknas kosta cirka 15 miljarder kronor och uppskattas starta 2013, ska uppföras intill synkrotronljuskällan Max IV.