Nyheter

Nja till förlängt avtal

Byggnads sa nej till medlarbudet i går kväll och föreslog sedan motparten en förlängning av det tidigare avtalet. <br></br> — De får formulera sig skriftligt först så tar vi ställning sedan, säger Sveriges Byggindustriers vd Bo Antoni.

Medlarnas slutbud kan förkastas eller antas i sin helhet. Sveriges Byggindustrier valde att anta det för att till varje pris undvika en strejk. Men Byggnads förkastade budet och då har förstås arbetsgivarnas ja ingen betydelse längre.

Byggnads ordförande Hans Tilly kontaktade Bo Antoni på måndagskvällen och föreslog att det nu gällande avtalet skulle förlängas till den 31 mars 2010, med undantag för granskningsarbetet.

Byggnads föreslår nu att inrapporteringen av löner bara ska gälla för medlemmar och backar alltså från sin tidigare ståndpunkt. Byggnads har ju krävt att få granskningsunderlag även för icke-medlemmar för att kunna motverka lönedumpning bland annat. Något som länsrätten i en dom förra året bedömde stred emot personuppgiftslagen.

Bo Antoni bekräftar att han pratade med Hans Tilly i går kväll och fick höra Byggnads förslag om att förlänga avtalet.

— Men vi har inte tagit ställning till det än. Jag har bett att få deras önskemål på papper. De får formulera sig skriftligt först, så tar vi ställning sedan, säger Bo Antoni till Lag & Avtal och tillägger:
— Hans Tilly skulle återkomma senare i dag.

Det nuvarande avtalet löper ut om en vecka.

Elisabet Örnerborg / Lag & Avtal

Läs fler nyheter på www.lag-avtal.se