Nyheter

Nobel Center röstades igenom

Bild: David Chipperfield.

Kommunfullmäktige i Stockholm stad sade på måndagskvällen ja till det omstridda Nobel Center på Blasieholmen.

Stadsbyggnadsnämnden och exploateringskontoret har tidigare sagt ja. På måndagskvällen antog Kommunfullmäktige, efter lång debatt, detaljplan och exploateringsplan för Nobel Center på Blasieholmen.

Förslaget röstades igenom med siffrorna 54-43, där Socialdemokraterna, Moderaterna och Centerpartiet röstade för – och övriga partier emot – förslaget.

– En stad som har ambitionen att växa och utvecklas kommer att förändras, sa Karin Vanngård (S), finansborgarråd i Stockholm. Nobel Center kommer att stärka både Stockholms och Nobels varumärken.

Roger Mogert (S), stadsbyggnads- och kulturborgarråd, var glad över att man äntligen kom till ett beslut i en process som tagit 10-15 år.

– Jag är övertygad om att platsen är rätt vald.

Liberalerna var ett av de partier som röstade emot förslagen.

– Tyvärr väljer Socialdemokraterna att köra över alla de remissinstanser och stockholmare som opponerat sig mot planerna. Man river ett 1870-talshus och ersätter det med en mässingsfärgad låda mitt i Stockholms hjärta, säger Lotta Edholm (L),oppositionsborgarråd, i ett pressmeddelande.

”För stort, för fult och på fel plats”, konstaterde Björn Ljung (L), gruppledare i stadsbyggnadsnämnden under debatten, och var kritisk till att S-M-C river kulturhistorien och att ännu ett 1870-talshus nu försvinner. Han kritiserar också de skenande kostnaderna.

– Det som från början var sagt att bli en plus-minus-noll-affär för skattebetalarna ser nu ut att börja skena. 

Roger Mogert försvarar rivningsbeslutet av tullhuset.

– Nobel Center blir ett hus som syns och tar plats. Men också vår tid måste få ta plats i staden.

Partikollegan Magnus Nilsson (S), ville fokusera på innehållet:

– Det viktigaste är inte hur den ser ut, utan vad som finns inuti, vad det kan få för funktioner och vad byggnaden symboliserar. Jag vill fokusera på ett Nobel-hus som lyfter fram forskning och framsteg.

Erik Slottner (KD) röstade nej.

– Förslaget är okänsligt, det tar ingen hänsyn till platsens kulturhistoriska värden och man går emot en oerhört bred opinion i frågan. Det finns ingen folklig opinion för att ersätta gamla hus med modernistiska klossar. Det finns bättre platser att välja för den här typen av byggnad.

Nu går arbetet vidare med sikte på byggstart.

– Vi är glada för detta tydliga ja från politikerna i Stockholm. Jag är övertygad om att huset i sig  och den verksamhet som kommer att bedrivas blir mycket uppskattad, säger Lars Heikensten, vd Nobelstiftelsen, i ett pressmeddelande.