Nyheter

Nordbygg flyttas till i höst

Peter Söderberg, projektchef för Nordbygg. Foto: Byggvärlden.

Nordbygg flyttas till september 2020. Det beskedet ger nu Stockholmsmässan som en följd av Corona-pandemin.
 Vi vill ge mässan de bästa förutsättningar att kunna genomföras längre fram och nu arbetar Stockholmsmässan för att flytta hela det gigantiska evenemanget till slutet av september, säger Peter Söderberg, projektchef på Nordbygg.

På onsdagen gick regeringen ut med, efter en rekommendation från Folkhälsomyndigheten, att evenemang som lockar över 500 personer inte får genomföras på grund av smittorisk. Detta gör att Nordbygg kommer att flyttas fram och genomföras i slutet av september 2020, istället för 21-24 april som tidigare var planerat. Beslutet meddelades av Stockholmsmässan på torsdagen.
 
Nordbygg är norra Europas största mötesplats för bygg- och fastighetsbranschen och lockar vartannat år runt 50 000 besökare och cirka 800 utställare från byggsektorn i Sverige, men även från övriga Skandinavien, Baltikum och resten av Europa. 
– Våra utställares och besökares säkerhet är vår högsta prioritet. Vi vill ge mässan de bästa förutsättningar att kunna genomföras längre fram och nu arbetar Stockholmsmässan för att flytta hela det gigantiska evenemanget till slutet av september, säger Peter Söderberg, projektchef på Nordbygg.

– Det handlar om över 800 utställande företag och runt 50 000 besökare som behöver planera om. Till det all logistik kring boende, transporter, mat, dryck och utrustning för alla dessa människor. Det är många aktörer som påverkas och vi ska göra vårt yttersta för att skadan ska bli så liten som möjligt.

Arrangörerna har följt utvecklingen, inväntat beslut från myndigheter, skissat på en reservplan och utifrån både eget och andra mässarrangörers program försökt hitta ett alternativt datum. Nu flaggar Stockholmsmässan alltså för att Nordbygg 2020 kommer att genomföras i september.

Innan beskedet om förbudet mot stora evenemang kom så hörde oroliga utställare av sig.

– Utställare har framfört att de varit oroliga för att ha personal i sina montrar på mässan om det finns smittorisk. Det här beskedet lugnar ändå många, säger Peter Söderberg, till Byggvärlden.

Stockholmsmässan kommer att återkomma med mer information till utställare och besökare så snart som möjligt.