Nordbygg

Nordbygg med fokus på kunskap och möten

Kvinna med långt rött hår som står med korsade armar, i den stora entréhallen på Stockholmsmässan där Nordbygg arrangeras.
Om allt går som projektledare Lina Hann hoppas på så kommer cirka 40 000 besökare att komma till Stockholmsmässan och Nordbygg. Men just nu råder lugnet före stormen. Foto: Anna Sjöström

Nordbygg 2024 bjuder på flera nyheter: större fokus på kunskap genom ett mera omfattande scenprogram, nya temaområden och fler utländska aktörer.
Och som en röd tråd genom allt:
– Möten och möjlighet till nätverkande. Det skulle jag säga är en av Nordbyggs viktigaste funktioner, säger projektchef Lina Hann.

I Stockholmsmässans stora hallar är det just nu lugnt. Lite material till en annan mässa ligger på pallar och enstaka personer rör sig genom de stora lokalerna.

– Nu har nedräkningen börjat på riktigt. Jag ser verkligen fram emot Nordbygg och tror och hoppas att det kommer att ge energi till hela samhällsbyggnadssektorn, säger Lina Hann.

Stämningen kommer att vara helt annorlunda på morgonen den 23 april, då Nordbygg 2024, norra Europas största mötesplats för bygg- och fastighetsbranschens slår upp dörrarna. Arrangörerna räknar med cirka 40 000 besökare.

Nordbygg blickar framåt

Lina Hann berättar att Nordbygg 2024 kommer att ha stort fokus på framtiden, innovationer, kunskap och möten.

– Självklart kommer vi att bevaka konjunkturen och i programmet finns spaningar och prognoser från flera olika aktörer, men i tider som dessa behöver vi också titta framåt, hitta det positiva och lyfta goda exempel.

Arrangörerna har lagt mycket tid och energi på kunskapsdelarna.

– Det blir fler paneler, debatter, kurser och workshops på plats. Det har tagit mycket tid att få ihop det, men vi är väldigt nöjda med programmet. Vi hoppas att besökarna går härifrån med lite mer kunskap och inspiration än de hade innan, säger Lina Hann.

Scenerna flyttar

Byggmaterialhallen får i år en egen scen där ämnen som material och cirkularitet kommer att tas upp. Övriga scener är Arena Fastighetsenergi, Inneklimatscenen och själva huvudscenen Nordbygg Live i entréhallen. På Nordbygg Live kommer det främst att handla om övergripande, strategiska frågor.

– Men de mera tekniska frågorna flyttar alltså in i hallarna, så att de blir väl kopplade till utställarna där.

Nordbygg 2022 tappade av förklarliga skäl en del utländska utställare, men Nordbygg 2024 hämtar upp det. Det har varit ett tydligt fokus och mässan har därför samarbetet med Stockholm Business region och bjudit in utställare.

Och det har gett resultat. Lina Hann berättar att det är fler utländska utställare än någonsin, över 30 nationer finns på plats. Det är bland andra Tjeckien, Polen, Turkiet, Nederländerna, Finland, Bayern, Estland, Lettland, USA, Taiwan, Kina och Ukraina.

– Det är flera samlingsmontrar och paviljonger, vilket är jättekul. Polen satsar på en stor samlingsmonter med över 30 bolag, vilket de inte haft tidigare.

Nytt temaområde

Andra nyheter för året är ett temaområde för solenergi som dessutom får en helt egen kunskapsscen i A-hallen, Proptech Sweden har en stor gemensam lounge där deras medlemmar har möjlighet att medverka, Säkerhetsparken kommer för första gången stå som värdar för ett helt eget område på Nordbygg, RoomVent, den internationella konferensen med framstående forskare och näringsidkare inom ventilation och inomhusklimat kommer till Nordbygg och det hålls kurser runt om i huset inom byggautomation, cirkulärt byggande, fallskydd och kvartdamm.

Under Nordbygg blir det prisutdelningar – flera. Inte mindre än sex tunga branschtävlingar kommer presentera sina vinnare på Nordbyggs stora scen och flera av vinnarna kommer få sina bidrag uppförda på plats. Det är Nordbyggs Guldmedalj som går till 2024-års mest innovativa produktnyhet, Glaspriset & Glaspärlan som uppmärksammar Sveriges bästa glasbyggnadsprojekt, Nya Ögon på Trä, en arkitekturtävling för studenter om utformningen av en träffpunkt/mötesplats med scen på Nordbygg, Stora Inneklimatpriset, som är en utmärkelse för innovativa inneklimatlösningar. Nytt på Nordbygg är även att Byggföretagens pris Årets Byggkvinna delas ut på Nordbygg By Night.

Prisutdelning på torsdag

I år delas det också ut ett nytt pris: Årets Plåtinfluerare. Priset, som Svensk Byggplåt ligger bakom, delas ut till en person (max 40 år fyllda) inom byggplåtbranschen som flyttar fram positionerna inom hållbarhet, innovation, arbetsmiljö, inkludering och/eller rekrytering.

– Det är viktigt och mycket glädjande att kunna ge plats åt framgångsrika personer och innovationer och olika branschtävlingar är ett bra format för detta. Torsdag eftermiddag ägnas därför helt åt att lyfta att lyfta och hylla dessa innovatörer i branschen. Det kommer bli en härlig stund på mässan!

Nordbygg lanserar app

Ett tema, eller tanke, som genomsyrar hela Nordbygg är möjligheten till möten och nätverkande. I år blir det därför fler lounger, mötesplatser och sittplatser som ska underlätta samtal.

Genom den nya Nordbygg-appen går det att se vilka som är på plats, skicka meddelanden till dem och kanske ta chansen att träffas. På torsdag kväll blir det Nordbygg by Night, en ”after fair” med mingel, underhållning och utdelning av priset Årets Byggkvinna.

– Det är en chans för alla inom samhällsbyggnadssektorn att mötas och sitta ner och prata i en avslappnad miljö. Tidigare har vi sett att många utställare tar med sig sina kunder ut på stan. Det här är vårt sätt att försöka svara upp på behovet att ses efter mässan. Vi hoppas många tar tillvara på möjligheten, säger Lina Hann.

900 utställare

Planeringen till Nordbygg 2024 började innan förra Nordbygg var avslutat. I början av perioden handlar det om övergripande planering, avtalsskrivande och upprätthålla, eller påbörja dialoger, med utställare. Närmare genomförandet blir arbetet intensivare och mera fokuserat till lokalerna: allt material ska på plats och utställare hör av sig med praktiska frågor. Cirka 900 utställare är på plats i år, vilket var målsiffran.

– Med tanke på läget visste vi inte om det skulle gå, så vi är jättenöjda över att så många kommer hit.

Bokningar till Nordbygg 2026

Arbetet med Nordbygg 2026 är redan igång.

– Nordbygg-arbetet pågår hela tiden. Nu kollar vi exempelvis på teman inför nästa Nordbygg, men det får vi återkomma till när det närmar sig, skrattar hon, och fortsätter:

– De första bokningarna brukar komma in en mässa före, det vill säga utställare nu kommer att börja boka till 2026.

Andra Nordbygg för Lina

Lina Hann tillträdde som projektchef för Nordbygg i början av 2022 och genomförde den mässan tillsammans med dåvarande projektchefen Peter Söderberg, som sen gick i pension. Så årets mässa är den första som hon drivit hela vägen.

– Det har varit jättekul att lära känna projektet och alla kunder. Det är ett fantastiskt projekt som många är starkt engagerade i.

Vad hoppas du att besökare och utställare får med sig från Nordbygg 2024?

– Nya kontakter, tillförsikt inför framtiden, nya kunskaper och inspiration och gärna nya affärer eller kanske även nya medarbetare, säger Lina Hann.

Registrera dig för att få fribiljett till Nordbygg här.

Linas Nordbygg-tips:

  • Ladda ner Nordbygg-appen. Där finns massor av information och man kan göra ett eget schema över det man vill se och göra. Via appen kan man också skicka meddelanden till alla som är på plats för att boka möten.
  • Planera ditt besök så att du hinner med det allt du vill göra. Se till att anmäla dig till det som kräver det. Maxa dagarna!
  • Avsätt tid för att nätverka och träffa andra. Det är en av Nordbyggs viktigaste delar.
  • Lär dig något nytt genom att ta del av det breda programmet.
  • Åk kommunalt till Nordbygg – det är  snabbt, nära och miljösmart.
  • Till utställarna: Kom till den stora festkvällen Nordbygg by Night på torsdag. Det är en bra chans träffa andra inom sektorn. (Föranmälan krävs.)