Nyheter

Nordbygg lockar över 200 utländska utställare

Venlos stadshus ritat av Kraaijvanger Architects. Bilden kommer att synas på Nederländernas montervägg på Nordbygg. Foto: Ronald Tilleman

Nordbygg lockar utställare från hela Europa. Till årets mässa finns bokningar från 221 utländska företag. Nederländerna deltar för första gången med en nationsmonter.
Vår närvaro på Nordbygg är en del av ett flerårigt projekt för att introducera fler nederländska företag på den svenska marknaden, säger Eva Blom, Senior Policy Officer Trade & Economy.

Nederländernas ambassad har de senaste åren varit involverade i att ta fram en marknadsrapport, ett antal digitala event och att sätta nederländska företag i kontakt med svenska aktörer. Ett steg i det arbetet är att delta med en Dutch Business Lounge på Nordbygg.

– Nordbygg är en viktig del av vårt projekt och det är första gången som vi finns med på Nordbygg med en monter, men vi har tidigare besökt Nordbygg tillsammans med nederländska företag, säger Eva Blom, som är initiativtagare och projektledare för Nederländernas närvaro på Nordbygg tillsammans med kollegan Marcus Scoliège, Regional Business Developer.

Sverige identifieras som en viktig marknad för Nederländerna eftersom länderna är likasinnade, öppna för nya innovationer och med affärskulturer som ligger nära varandra. Båda länderna har dessutom ambitiösa planer för ett hållbart samhälle och en hållbar ekonomi.

– Våra fokusområden år hållbara byggnader och smarta energilösningar.

Flera områden är intressanta för samarbeten. Stort fokus ligger på cirkulära och klimatneutrala byggnader, särskilt inom områden som återanvändning, materialval, cirkulära infrastrukturkomponenter och konstruktioner av trä.

Ett annat område handlar till exempel om förnybara energisystem och energieffektiv installationsteknik, särskilt inom områden som elproduktion, smarta nät och energibesparing vid renovering.

Välbefinnande i byggnader samt digitalisering av byggprocessen och av byggnader nämns också.

Vill öka samarbetet med Norden

I början av april har en färdplan för ”Hållbara byggnader” för Norden undertecknats mellan nederländska partners. Syftet med färdplanen är att öka samarbetet och affärerna mellan Nederländerna och Norden.

– Nordbyggs räckvidd utanför Sverige är därför ytterligare en stark anledning till att ha en Dutch Business Lounge, menar Eva Blom och Marcus Scoliège.

Den röda tråden för de 13 deltagande företagen från Nederländerna är kopplingen mellan hållbarhet (inklusive en hälsosam inomhusmiljö), cirkularitet och smart teknik. Företagen tillhandahåller ett brett utbud av lösningar för byggnader, installationer och system.

Här är några exempel på vad Nederländska utställare visar upp:

  • Företaget Leadax kommer att visa upp ett mini-tak för att demonstrera hållbara, vattentäta membran för takkonstruktioner.
  • GSES introducerar Global Sustainable Enterprise System på den svenska marknaden som mäter och övervakar organisationer, företag, leveranskedjor, produkter och projekt för ett hållbart och cirkulärt företagande.
  • R-Vent och deras svenska företag Climate Recovery visar upp ventilationskanaler som är tillverkade av återvunnet glaskross.
  • Allego förser svenska fastigheter med laddboxar och visar upp dessa.
  • Arkitektföretaget UNStudio, som redan varit inblandade i projekt i Sverige finns på plats och vill komma i kontakt med beställare som är progressiva och vill tänka nytt.
  • Sustainer vill träffa företag som är intresserade av digitala system för cirkulära modulära byggnader.

– Vi välkomnar Nordbygg’s besökare och utställare att ta del av vad Nederländerna kan erbjuda när det gäller smarta lösningar som är kopplade till bygg- och fastighetssektorn.

FAKTA: Dutch Business Lounge, deltagande företag: Allego, R-Vent/Climate Recovery, PB international, Signify, Sustainer, Thinkproject , UNStudio, Wezenberg Trading, Schöck, Xinaps, Leadax, Cirkelstad, Nordic Facade Solution.

Utländska utställare:

På Nordbygg 26-29 april finns företag från många olika länder bland utställarna.
Cirka 33 från Tyskland,
32 Finland,
27 Estland,
27 Lettland,
24 Danmark,
19 Norge,
18 Polen,
18 Turkiet,
14 Österrike,
13 Litauen,
12 Nederländerna,
6 Tjeckien,
6 Italien,

m.fl.