Nyheter

Nordbygg med många nyheter

850 utställare och 50 000 besökare väntas till Nordbygg, som öppnar på Stockholmsmässan på tisdag. Arkivbild från Nordbygg 2014: Susanne Bengtsson.

En arkitekturdag, en installationsdag och en studentdag.

Det är några av nyheterna på Nordbygg, byggbranschens stora mötesplats, som äger rum 5-8 april.

– Vi vill vara en angelägen mötesplats i tiden och måste ta nya grepp, säger Peter Söderberg, projektchef för Nordbygg.

En mängd kontaktskapande aktiviteter för affärer, rekrytering och kunskap väntar på Stockholmsmässan i Älvsjö 5-8 april då den 18:e upplagan av Nordbygg äger rum.  

– Mässan är ett tidseffektivt sätt att få en överblick över nya metoder, material och trender, säger Peter Söderberg, som ansvarar för Nordbygg för sjätte gången.

Drygt 850 företag ställer ut i år, och över 50 000 besökare väntas, förra gången landande man på dryga 53 000 besökare. Mässan drar även många internationella besökare – och utställare. Därför erbjuder Nordbygg ett nytt program för internationella handelskammare.

– Idén med programmet är att handelskamrarna ska bjuda in företag från sina hemmamarknader som är intresserade av att göra affärer på den nordiska byggmarknaden. Vi kommer att sätta lite extra fokus på affärsmöjligheter i Stockholmsregionen.

– Både besökarantal och bredd inom nordisk bygg- och fastighetssektor gör mässan till en mycket intressant kontaktyta. Mässan är en av de största och mest utvecklade plattformarna för utländska företag som vill nå den expansiva byggmarknaden här, säger Erik Krüger, projektledare på Stockholm Business Region Development.

Bland de utländska utställarna är trycket stort från framför allt Polen och de baltiska länderna.

– De baltiska länderna har en stark träindustri, med bland annat fönster, dörrar och inredning, som de vill visa upp, säger Peter Söderberg.

Rekrytering är ett aktuellt ämne i byggbranschen. I år tar Nordbygg och Saco ett gemensamt initiativ som ska ge yngre besökare inspiration och kunskap i att välja bygginriktade studievägar och yrken, vilket är viktigt för återväxten i byggbranschen. Den integrerade studentdagen, som riktar sig både till både gymnasieelever och högkolestuderande, kommer att äga rum på tisdagen.

– Genom att vi samarbetar med Saco får vi ett mycket större genomslag bland studenter och räknar med att få hit många fler än vanligt.

Utställningen Renovera energismart kommer att hålla till i entréhallen som vanligt, men med ännu fler punkter på programmet.  

Tisdagen fungerar som en installationsdag med massor av intressanta föreläsningar.  

– Det kommer många nya föreskrifter, reglementen och energimärkningar som vi vill informera om. Vi hoppas att företagen skickar hit sina installatörer, säger Peter Söderberg.

 

På torsdagen äger flera prisutdelningar rum. Det är bland annat Stora Inneklimatpriset och Glaspriset som i sedvanlig ordning delas ut på Stora scenen.

På fredagen vill Peter Söderberg slå ett slag för arkitekturdagen. Då har man bjudit in flera namnkunniga arkitektbyråer från Schweiz.

– Det här blir något extra. Här kan man lyssna på föreläsare som man inte träffar på dagligen.

För fjärde gången anordnas tävlingen Nya Ögon På, där vinnarna får designa ett café i entrén. Varje gång har ett speciellt material valts ut och denna gång var det betongens tur. Tidigare har materialen trä, stål och glas fått var sitt café och samtliga gånger har studenter från Chalmers vunnit.

Anton Bogårdh och Anders Stenholm, KTH Arkitektur, heter duon som utformar årets besökscafé. Deras förslag vänder i sin enkelhet på begreppet om betong som ett tungt och bärande material, och skapar samtidigt en flexibel och översiktlig miljö, avgränsad, men väl synlig.”

–  Ett tips till årets besökare är att gå på mässan på tisdagen, då det brukar vara minst folk. Mest folk är det alltid på onsdagen och torsdagen, säger Peter Söderberg.