Nyheter

Norge bygger högsta trähuset

13 våningar och nästan 45 meter högt. Det bostadshuset ska byggas i Bergen på den norska västkusten. Men det krävs en del betong för att det ska vara möjligt.

Det högsta bostadshus av trä som någonsin byggts är det så kallade Sutyaginhuset i i Archangelsk, en byggnad på 44 meter som revs 2008.

Bostadshuset som norrmännen nu planerar i Bergen blir en halvmeter högre, 44,5 meter.

13 våningar högt blir det, med plats för 43 trerumslägenheter på drygt 60 kvadratmeter och tio tvårummare på 43 kvadratmeter. Samtliga är bostadsrätter som börjar säljas nästa år.

Byggherre är ”Bergen og Omegn Boligbyggelag”, BOB, som utvecklat nya byggmetoder med prefabricerade moduler och bärande fackverk både in- och utvändigt.

I detalj har man inte bestämt hur huset ska uppföras. Det är till exempel inte uteslutet att de prefabricerade modulerna ersätts av massivträ — en lösning som just nu utvärderas av byggherren Bob tillsammans med konsultföretaget Sweco, uppger den norska tidningen Teknisk Ukeblad.

– Om vi bygger med prefabricerade moduler måste fasadbeklädningen platsbyggas. Och om vi inte klarar att uppnå den fulla effekten av den industriella tillverkingen kan vi stöta på kostnadsproblem, säger Per Reigstad på arkitektfirman Artec Prosjekt Team.

Klart är dock att stora delar av de bärande fackverken ska vara synliga, utifrån som inifrån. Glasfasader för att skydda fackverket har övervägts, men till slut beslutade man att skydda med kopparbeslag på utsidan.

En speciell byggmetod har utvecklats. Först monteras den stora byggmodulen i fyra våningar. Sedan byggs fackverket mellan modulerna och på utsidan — vilket ska garantera att konstruktionen blir tillräckligt styv.

– Dessutom har vi utvecklat ett speciellt våningsplan, ett ”poweretasje”, säger Swecos Rune B. Abrahamsen i Teknisk Ukeblad.

– Den ”powervåningen” kommer att bära ett betonggolv som bildar underlag för ytterligare byggmoduler till nästa fyra våningsplan. Och ovanpå det byggs ännu ett betongfundament till nästa etapp av våningsplan. På det viset fortsätter man till våningshöjden 13 plan har nåtts.

Höga trähus

Världens i dag högsta bostadshus av trä är Murray Grove Tower i London. Byggdes 2007. Nio våningar högt.

Sveriges högsta trähus är åtta våningar, ligger i Växjö.

Högsta träbyggnaden i världen alla kategorier anses vara radiotornet i Gliwice, Polen. 118 meter högt. Ett torn av impregnerat lärkträ som byggdes 1934 och som under det kalla kriget användes för att störa ut västländernas radiosändningar riktade mot Polen.

En klassisk träbyggnad är Sakyamuni Pagoda i Kina. Byggdes 1056 och reser sig fortfarande 67,3 meter över marken.

Alla dessa träkonstruktioner står sig dock slätt mot ett norskt trähusprojekt i Kirkenäs, en 20 våningar hög byggnad som beskrevs i Byggvärlden i maj förra året.

– Det projektet ligger på is, försenat på grund av att finansieringen drar ut på tiden, säger Rune B. Abrahamsen på norska Sweco till Byggvärlden.