Nyheter

Normbrytande arkitektur i radion

Selma Lagerlöf dolde sitt privatliv med hjälp av en prålig herrgård och Virginia Wolf gjorde uppror genom att måla ett hus. På fredag startar ett nytt radioprogram där arkitekten Katarina Bonnevier lyfter på locket till arkitekturhistorien.

Katarina Bonnevier, doktor i arkitektur, är programledare för radioprogrammet Fasad som börjar sändas i Sveriges Radio P1 på fredag.

 Vad handlar Fasad om?

 Det handlar om arkitektur, den byggda miljön i relation till människan. Programmet är uppbyggt av reportage och mina berättelser. Vi har även bjudit in studiogäster.

Varför ville du göra serien?

– Det har inte funnits något program i radio om arkitektur tidigare. Jag hoppas att Fasad ska tillgängliggöra arkitekturen och få människor att öppna ögonen. Jag vill berätta om saker runt omkring oss som vi inte uppmärksammar. Många tänker inte på att det finns en anledning till att någon byggt på ett visst sätt, eller att man hade kunnat bygga annorlunda. Jag tycker till exempel att man borde börja bygga för personer som inte är representerade i dag.

Hur menar du?

– Det mesta vi bygger är för mindre familjer.  Men det finns andra grupper som glöms bort, till exempel personer som vill bo tillsammans i en större grupp.

Vem borde lyssna på Fasad?

– Alla som är intresserade av ett radioprogram om arkitektur. Vi har försökt att berätta så målande att man inte ska behöva några förkunskaper.

Vilket är ditt favoritavsnitt?                

– Jag har använt mig mycket av min forskning, letat i arkiven och hittat historier jag tycker om. Det är svårt att välja ut något särskilt. Jag gillar programmet rakt av.

Hur har det varit att göra radio?

– Otroligt spännande och en brant inlärningskurva. Som föreläsare ser man sin publik och hur de reagerar, när man pratar i radio får man i stället föreställa sig människors reaktion.

Marie Bergström
[email protected]

Fasad

Programserien i åtta delar startar 28 juni klockan10.03 i P1 och finns för efterhandslyssning på sverigesradio.se och i appen Sveriges Radio Play.

Programledaren Katarina Bonnevier är arkitekt och har doktorerat med den uppmärksammade avhandlingen Behind Straight Curtains. Producent är Martin Johnson som även producerat den kritikerrosade serien Havet i P1 och reporter Amanda Glans, vinnare av Stora journalistpriset.