Nyheter

Norra Tornen vinner High Rise Awards

Foto: Foto: Laurian Ghinitoiu

Norra Tornen vinner det prestigefyllda priset International High Rise Award för världens mest innovativa höghus. 

31 byggnader från 14 länder var nominerade. 

Vinnaren i världens viktigaste arkitekturpris för höghus International High Rise Award har korats för 2020 och Oscar Properties projekt Norra Tornen, ritat av Office of Metropolitan Architecture, står som vinnare.

– Vi är otroligt glada och stolta över att Norra Tornen utsetts till världens mest innovativa höghus. Projektet har fått stor uppmärksamhet internationellt och priset är ett kvitto på många års hårt arbete och att det lönar sig att satsa på nyskapande arkitektur, säger Oscar Engelbert, VD på Oscar Properties, i ett pressmeddelande.

Oscar Properties projekt Norra Tornen är ritat av ett av världens mest framstående arkitektkontor, OMA. Tvillingtornen är ett samtida arkitektoniskt verk, en port in till Stockholm och en knutpunkt mellan Vasastan och den framväxande Hagastaden. Med 320 bostäder, varav 182 i Innovationen och 138 i Helix, samt en höjd på 125 respektive 110 meter är Norra Tornen innerstadens högsta bostadshus.

– För mig kom priset något oväntat då jag aldrig har tänkt på Norra Tornen som höghus. De skiljer sig från den traditionella idén om en skyskrapa. De är hemtrevliga och estetiken är informell och förlitar sig på upprepning för att producera mångfald, säger Reinier de Graaf, partner på OMA.

Arkitekturtävlingen International High Rise Award anordnas av staden Frankfurt tillsammans med Deutsches Architekturmuseum (DAM) och riktar sig till arkitekter och utvecklare vars byggnader är minst 100 meter höga och har färdigställts under de senaste två åren.  Av de cirka tusen höghus som färdigställts runt om i världen de senaste två åren valdes 31 byggnader från 14 länder ut att delta i tävlingen. 

Juryn består av arkitekter, byggnadsingenjörer, fastighetsexperter och arkitekturkritiker. Juryn bedömer de nominerade projekten enligt följande kriterier: framtidsorienterad design, funktionalitet, innovativ byggnadsteknik, integration i stadsutvecklingssystem, hållbarhet och kostnadseffektivitet.

Den vinnande byggnaden, Norra Tornen, övertygade juryn med sin tidlösa men banbrytande arkitektur och kombination av högkvalitativa prefabricerade betongelement som kontrast till de fina detaljerna i interiörer. Dessutom är utseendet på Norra Tornen ett viktigt bidrag till en sammanhängande urban struktur, motiverar juryn sitt beslut.