Nyheter

Norsk golvproducent beskylls för spionage

Acrylicons nya fabrik i Tyskland. Foto: Acrylicon

Det norska golvbeläggningsföretaget Acrylicon anklagas för att ha drivit industrispionage mot konkurrenten Silikal.

Det skriver bland annat den tyska nättidningen SVZ.de

– Det är beklagligt att en konkurrent använder falska rykten och osanningar för att smutskasta oss, säger Acrylicons vd Tor Arild Hegstad.

En påstådd spionagehistorta har fått stor uppmärksamhet i Tyskland. Det utpekade norska företaget tillbakavisar dock alla anklagelser.

– Vi har mycket gott samvete för vad vi har gjort i Mecklenburg-Vorpommern i norra Tyskland. Anklagelser om både industrispionage och kringgående av allmännyttiga medel kommer inom kort att förkastas av tyska myndigheter, säger Tor Arild Hegstad, vd för det norska bolaget Acrylicon, till norska Byggfakta.

Den tyska tidningen SVZ.de har i flera artiklar hävdat att det norska golvföretaget Acrylicon har bedrivit industrispionage mot företaget Silikal i Frankfurt. Acrylicon ska ha kommit över hemliga  produktionsformler.

Dessa anklagelser tillbakavisar Tor Arild Hegstad starkt. Han nekar också till att hans företag har brutit mot ett avtal om regional utveckling med delstaten Mecklenburg-Vorpommern.

– De som ligger bakom ryktena har varit våra konkurrenter i många år, och det är beklagligt att de använder falska rykten och osanningar för att smutskasta oss, säger Tor Arild Hegstad till norska Byggfakta.

Silikal var en partner till Acrylicon från 1976 till 2003. Samarbetet började knaka 1999, när Silikal fick nya ägare. Det blev total kollision när Silikal, efter Hegstads uppfattning, direkt stal återförsäljarnät i USA.

För fem år sedan fick Silikal betala Acrylicon ersättning på 1,46 miljoner dollar. Detta efter ett domstolsbeslut i USA. Således finns det ingen tvekan om att de två företagen har gått igenom en turbulent relation under de senaste åren.

Acrylicon välkomnar nu en ny rättslig prövning.

– Baserat på omdöme och efterföljande rapporter i media i Tyskland, inleddes en statlig utredning av vår verksamhet. Detta är en undersökning som vi inte har något emot, och den 13 december kommer det  första ”frikännandet”, hävdar Hegstad.

Enligt tyska medier har det norska företaget också tilldelats 3,6 miljoner euro för att skapa 18 nya arbetstillfällen på Acrylicon Polymers GmbH. Det är arton månader sedan fabriken öppnades och tonen vid öppningen var både positiv och framåtblickande.

Till Byggfakta säger han att Acrylicon inte har fått 3,6 miljoner euro i DU-finansiering från regeringen i Mecklenburg-Vorpommern, men att dessa bidrag kan komma fördelas i efterhand.

– Vi har etablerat ett företag som vi tror på och vi har ingenting att frukta när det gäller våra ekonomiska mellanhavanden i denna fråga, säger Hegstad.

Försäljningschef Henning Simon i det konkurrerande företaget Silikal GmbH  säger till norska Byggeindustrien att det tyska rättsväsendet har säkerställt bevis och att det handlar om industrispionage, och enligt SVZ.de utreder åklagare i Schwerin och Darmstadt en chef för Acrylicon Neustadt/Glewe.

 Acrylicon har anlitat en advokat för att bemöta alla anklagelser på rätt sätt.

– Så som jag ser det har Acrylicon ingenting att bekymra sig för, säger advokat Christof Siefarth, till Byggeindustrin.

Hegestad menar att det norska företaget har utsatts för en smutskastningskampanj, men han avfärdar varje anklagelse. Hegstad ser fram emot att alla fakta kommer upp i vad han beskriver som en smutsig historia från ett konkurrerande företag.

Acrylicon hade omsättning på 170 miljoner norska kronor i Norge förra året, enligt siffror från Brønnøysundregistrene, men bolaget har de största marknaderna utanför Norge.

Företaget ägnar sig åt produktion av syntetiska hartser för industriella golv.