Byggmaterial

Norskt företag mest klickade – igen

Ronny Jonsson på Vestres anläggning i Torsby. Foto: Vestre
Ronny Jonsson på Vestres anläggning i Torsby. Foto: Vestre

Vestre, som tillverkar stadsmöbler, toppar återigen Byggfakta Docus lista över de hetaste leverantörerna. Tilltalande design, hög kvalitet, ett ambitiöst hållbarhetsarbete samt egen tillverkning och försäljning ligger bakom företagets framgångar, menar Ronny Jonsson, försäljnings- och projektkonsult för Vestre i Sverige.

Norska Vestre, som tillverkar utemöbler för stadsmiljöer, är den mest ”klickade” leverantören i Byggfakta Docus digitala produktkatalog 2022. Det betyder att Vestre behåller topp-placeringen från 2021.

– Det var roligt att höra. Vi tror ju gärna att det är vår design som är tilltalande. Våra produkter är numera även ett vanligt inslag i inomhusmiljöer, säger Ronny Jonsson på Vestres anläggning i Torsby.

Ny fabrik i Norge

Samtidigt berättar han att företaget lagt stort fokus på sitt hållbarhetsarbete de senaste åren. I juni 2022 invigde man sin nya 350 miljonersfabrik, The Plus, i norska Magnos. Fabriken blev därmed Nordens första industribyggnad som uppnått den allra högsta miljöklassificeringen, Breeam Outstanding.

– Vi kan påstå att det är världens mest miljövänliga möbelfabrik.

Vestre har också sett till att implementera FN:s klimatmål i sin verksamhet.

– Vi har tagit fram EPD:er och livscykelanalyser för alla våra produkter där det bland annat går att få fram mätetal för utsläpp, vilket underlättar för kunder. Vi har märkt av ett stort intresse för vårt hållbarhetsarbete, det ligger verkligen i tiden, säger Ronny Jonsson.

Gillar långsiktiga relationer

Genom att finnas med på Byggfakta Docus sajt blir all information om klimatavtryck och miljöcertifieringar lättillgänglig för Vestres kunder, som framför allt utgörs av kommuner och fastighetsägare.

– Det är tacksamt att det går att finna all den här informationen om våra produkter samlad på er sajt.

På Vestre har man en egen säljorganisation där all försäljning sker inhouse i stället för via återförsäljare.

– Vi gillar långsiktiga relationer. Med den här modellen får vi också bättre kontroll över hållbarhet och kvalitet.

Vestre är ett norskt familjeföretag som grundades för 70 år sedan. All tillverkning sker i Skandinavien med en stålfabrik i Torsby i Värmland och övrig produktion i Norge. Vestre tillverkar möbler för sociala mötesplatser som tål att stå utomhus året om. Parkmöbler utgör den starkaste produktgruppen och Skandinavien är den största marknaden.

– Men Nordamerika är vår snabbast växande marknad, där ser vi en enorm potential, säger Ronny Jonsson.