Nyheter

Nu basar han för hela kommunen

Efter 30 år på Skanska tar nu projektchefen Roland Kemppainen tjänstledigt.Han ska ägna sig åt politiken på heltid – som kommunalråd i Övertorneå.

– Först tar jag ledigt i ett år, men som det känns nu kan det bli tre år till. Det betyder definitivt inte att jag säger adjö till Skanska för gott, säger han till Byggvärlden. Roland Kemppainen, som är socialdemokrat ”med modersmjölken”, började på Skanska 1979 och har under många år jobbat som projektchef på Skanskas infrastrukturgrupp, Infra, i Luleå. Just nu leder han markarbetena på en etapp, Lantjärn-Sangis, vid järnvägen Haparandabanan. Den etappen, som ligger öster om Kalix, är värd 60 miljoner kronor och kanske det största väg- eller järnvägsbygge som Roland Kemppainen varit inblandad i. Och de är åtskilliga. Från första januari nästa år, när tjänstledigheten börjar, slipper han långpendlandet två gånger i veckan mellan bostaden i Övertorneå och kontoret i Luleå, ett avstånd på 16 mil. Sport- och fritid har alltid engagerat Roland Kemppainen och han startade sin politiska karriär runt 1980 i Övertorneås fritidsnämnd. Med åren har andra frågor tagit över och som kommunalråd räknar han med att lägga merparten av sin tid och energi på näringslivsfrågor och arbetslöshet. – Vård, skola och omsorg är viktigast. Men varje arbetslös är slöseri med resurser.

Byggchef blir kommunalråd

  • Roland Kemppainen, 55 år.
  • Bor: Tillsammans med hustru och tre söner i villa i Övertorneå.
  • Utbildning: gymnasieingenjör, Luleå, bygg- och anläggning.
  • Fritidsintessen: ”Är oerhört sportintresserad”, framförallt fotboll och hockey. Har spelat både fotboll och basket och jobbat som ungdomsledare i Övertorneå SK.