Nyheter

Nu blir det krig om konsulttalangerna

Sveriges största teknikkonsultbolag laddar för nyrekryteringar. Mellan två och tre tusen jobb annonseras ut. ”Nu blir det krig om talangerna”, säger Siv Axelsson på WSP.

Efter midsommar går Sveriges tredje största teknikkonsultbolag WSP ut men en stor rekryteringskampanj både i egna annonser och med hjälp av Manpowers rekryteringsbolag.

WSP söker inte bara ingenjörer utan även ekonomer, samhällsvetare och miljöspecialister.

– Vi söker 400 konsulter inom alla våra områden — stora byggprojekt, vägar och järnvägar, miljö, hållbarhetsutveckling, fastighetsutveckling, energieffektivisering och förnybar energi, säger Siv Axelsson, personal- och informationsansvarig på WSP Sverige, till Byggvärlden.

Det är inte bara WSP som söker teknikkonsulter. Alla teknikkonsultbolag har rekryteringsbehov i dag.

Enligt en tidigare undersökning som tidningen Ny Teknik gjort handlar det om 2 000 — 3 000 nya jobb inom teknikkonsultbranschen.

– Det kommer att bli krig om konsulttalangerna, säger Siv Axelsson.

WSP söker både yngre konsulter för att fylla på underifrån och erfarna konsulter som stärker WSP:s kompetens inom viktiga områden.

– WSP har sin styrka inom den offentliga sektorn. Det gäller främst infrastrukturprojekt och byggen där vi söker nytt folk, men också tjänster inom energi, miljö och hållbarhet. Vi söker erfarna konsulter inom alla dessa områden, säger Siv Axelsson.

Hon är inte särskilt orolig för att WSP ska komma till korta i kriget om konsulttalangerna.

– WSP är känt för sitt sätt att skapa multidisciplinära team där vi blandar erfarenhet, kompetens, ålder och nationaliteter. Det lockar framför allt yngre konsulter, säger Siv Axelsson.

Under Almedalsveckan i Visby ska hon tala om just den här korsbefruktningen på seminarier som arrangeras av branschföreningen Svensk Teknik och Design, STD.

– Jag tror att den här gränsöverskridande projektmodellen kan bli en konkurrensfördel för svenska teknikkonsultbolag på den internationella marknaden, säger Siv Axelsson.

Lyckad affär gav uppmärksamhet

WSP har 9 000 anställa i 35 länder och rankas som världens sjätte största teknik- och analysföretag räknat i anställda. I Sverige har WSP drygt 2 000 anställda och är trea i storlek efter ÅF och Sweco. WSP blev stort i Sverige efter förvärvet av den börsnoterade bygg- och teknikkonsulten J&W 2001.