Nyheter

Nu byggs bostäderna på Nya Råsunda

Totalt kommer 700 lägenheter att byggas i fyra bostadsrättsföreningar på platsen. Bild: Peab

På platsen där gamla Råsundastadion en gång stod ska det byggas nya bostäder.
Området kallas Nya Råsunda och under hösten påbörjar Peab byggandet av de 700 bostäderna.

Förutom bostäder planeras även kontor och butikslokaler.
– Stockholm har ett stort behov av bostäder, så det känns väldigt bra att gå in i nästa fas där vi börjar bygga de 700 bostäder som blir Nya Råsunda. Det är ett stort projekt för att ligga så nära stan, säger Christer Fursth, distriktschef på Peab Bostad, i ett pressmeddelande.

Marken köptes redan 2009 av Peab och Fabege för 490 miljoner, men rivningsarbetet påbörjades först tre år senare av hänsyn till fotbollsklubben AIK, vars fans också var delaktiga i nedmonteringen av Råsunda Fotbollsstadion.

Totalt kommer 700 lägenheter att byggas i fyra bostadsrättsföreningar på platsen. Slutresultatet blir Nya Råsunda med två storgårdskvarter där husen blir 6-9 våningar höga. Förutom bostäder och kontor ska förskolor med ett hundratal platser få rum och på bottenvåningarna mot Solnavägen och Torgstråket – den nya gata som ska förbinda Råsunda torg med Tvärbanans hållplats – ska olika affärsverksamheter flytta in.

– Utformningen av bostadskvarteret är inspirerat av det gamla Råsunda. Materialval som puts och tegel knyter an till platsen och uppglasade lokaler i gatuplan ger en stadsmässig karaktär, säger Erik Hovlin som är ansvarig arkitekt på Nyréns Arkitektkontor.

Först ut av de fyra etapperna i Nya Råsunda är Brf Derbyt, 157 lägenheter i varierande storlekar om 1-4 rum och kök.

Inflyttning i de första bostäderna planeras under första kvartalet 2019 och 2022 ska hela området Nya Råsunda vara färdigbyggt.

Fakta: Nya Råsunda

Antal bostäder: Cirka 700
Typ av bostäder: Lägenheter med 2-5 rum och kök
Inflyttningsklart: Från 2019
Arkitektfirma: Nyréns Arkitektkontor
Tillträde Preliminärt: Kvartal 1, 2019