Nyheter

”Nu känns det som att allt raseras”

Maria Broman är vd för Semrén & Månssons internationella verksamhet, inklusive verksamheten i Ryssland. Bilden togs i samband med att Byggvärlden besökte kontoret 2016. Bild Anna Sjöström

Byggvärlden har varit i kontakt med två svenska företag i Sankt Petersburg. Maria Broman är vd för Semrén & Månssons rysslandskontor.
– Det känns inte så bra att vara här nu, så jag är på väg hem.

Maria Broman är vd för arkitektbyrån Semrén & Månssons internationella verksamhet, inklusive verksamheten i Ryssland. När Byggvärlden når henne finns hon på plats på kontoret i Sankt Petersburg.

– Vi kör på tills det inte går längre. Än så länge verkar det inte vara några sanktioner som direkt drabbar oss. Men det kan dyka upp vilken sekund som helst.

Rädd för ryska sanktioner

Det Maria Broman främst syftar på är sanktioner som i så fall skulle kunna komma från Ryssland och ännu inte är kända.

– Alla våra beställare är ryssar och vi har ryska anställda, så där är vi inte så jätteoroliga, förutom naturligtvis att ekonomin i Ryssland fullständigt viker på grund av sanktionerna. Men det kan ju handla om att vi är ett svenskt företag och att de skulle göra det besvärligt för oss av den anledningen, alltså motsanktioner från den ryska sidan, säger hon.

Maria Broman med kollegor på kontoret i Sankt Petersburg. Bilden tagen vid Byggvärldens besök 2016. Foto: Anna Sjöström.

”Allt raseras”

Semrén & Månssons kontor i Sankt Petersburg har vuxit rejält sedan man startade upp med fem medarbetare 2012. I dag har man 76 anställda på kontoret i Sankt Petersburg och en person i Moskva. Projekten finns över hela Ryssland, från Sankt Petersburg och Moskva till Vladivostok. Maria Broman berättar att hon nu tänker åka hem till Sverige.

– Det känns inte så bra att vara här nu, så jag är på väg hem. Det är tråkigt det som händer, det har gått jättebra för oss sen vi etablerade oss här. Nu känns det som att allt raseras. Men vi får se vad som händer, man vet inte.

Vad säger de anställda?

– De är chockade och ledsna.

Bonava

Ett annat svenskt företag som har verksamhet i S:t Petersburg är Bonava, som bedriver bostadsutveckling där sedan 2006.  Bonava har inte svarat på frågor från Byggvärlden om det rådande läget utan hänvisar till en officiell kommentar på bolagets hemsida, där man skriver att man följer den säkerhetspolitiska utvecklingen i Europa noggrant. ”Vi ser i nuläget ingen förändring eller påverkan på vår operativa verksamhet i S:t Petersburg. Det är för tidigt att säga hur situationen eventuellt kan komma att påverka oss.”

Text: Henrik Ekberg & Susanne Bengtsson