Nyheter

Nu testas världens första ”utsläppsfria” bergtäkt

Melker Jernberg, VD Volvo CE, Martin Lundstedt, VD Volvo, Mikael Damberg, närings- och innovationsminister och Anders Danielsson, VD Skanska.

Koldioxidutsläppen ska minska med 95 procent och driftskostnaden med en fjärdedel. 
Det är målet när Skanska och Volvo Construction Equipment nu inleder ett tio veckor långt test med eldrivna och självkörande grävmaskiner, dumpers och hjullastare på Skanskas bergtäkt Vikan i Göteborg.

På onsdagen var det invigning för forskningsprojektet Electric Site, som syftar till att skapa världens första ”utsläppsfria” bergtäkt. Volvo CE och Skanska genomför testerna vid Skanskas bergtäkt Vikan nära Göteborg, där man producerar stenmaterial för bygg- och anläggningsbehov, samt för asfalt och betong.

Elecric Site-projektet syftar till att elektrifiera varje transportfas i ett stenbrott – från grävning och primär krossning till transport och sekundär krossning – även om en försumbar mängd dieselenergi kommer att användas. Produktionsprocessen ska digitaliseras och delvis automatiseras för att klara en koldioxidfri produktion av bergmaterial för bygg- och anläggningsbehov, samt för asfalt och betong. Systemets mätbarhet ska ge effektivare produktion.

– På sikt ska detta samarbete med Volvo hjälpa både oss och våra kunder att minska vår klimatpåverkan. Skanska vill leda arbetet mot en klimatneutral byggbransch. Samarbetet med Volvo och andra svenska företag kring innovativa lösningar stärker oss i den ambitionen, säger Skanskas VD och koncernchef Anders Danielsson, i ett pressmeddelande från byggbolaget.