Nyheter

Nu väcks åtal i muthärvan i Göteborg

Nu närmar sig det rättsliga efterspelet till muthärvan i Göteborg. Åklagaren avser att lämna in den första stämningsansökan, mot vd:n för Egnahemsbolaget, på fredag.

Den omfattande muthärvan i Göteborg avslöjades av Uppdrag granskning våren 2010 och involverar flera kommunala bostadsbolag och företag i byggbranschen. Efter tv-programmet har åklagare Nils-Eric Schultz dragit igång flera utredningar för att utröna om de inblandade kan åtalas för brott.

På fredag planerar han att lämna in den första stämningsansökan till Göteborgs tingsrätt. Då väcker han åtal mot vd:n för Egnahemsbolaget för grovt mutbrott.
Vd:n anklagas för att 2003, när han var teknisk chef på det kommunala bostadsbolaget Poseidon, ha tagit emot gratis tegel till sitt bostadshus.

— Det rör inte så väldans stora summor, värdet låg under 100 000, men i andra vågskålen ligger frågan om varför ett företag har skänkt tegel till en teknisk chef på Poseidon. Poseidon hade stora projekt på gång då, säger Nils-Eric Schultz.
Ingen kommer dock att åtalas för bestickning i det fallet eftersom preskriptionstiden har gått ut.

— Grov bestickning fanns inte 2003, bara bestickning. Först 2004 ändrades lagtexten. Och eftersom det bara fanns bestickning var brottet preskriberat efter fem år, säger Nils-Eric Schultz.

Vd:n nekar till anklagelserna. Han arbetar fortfarande i Egnahemsbolaget men har under polisutredningen ersatts på vd-posten av Matz Torgeby.

Om ett par veckor räknar Nils-Eric Schultz med att lämna in nästa stämningsansökan. Då är det en anställd på Poseidon och en före detta anställd på ett elbolag som åtalas för mutbrott och bestickning.