Nyheter

Ny ägare till Åhlin & Ekeroth Byggnads AB

Åhlin & Ekeroth Byggnads AB, nya och gamla ägarna. Fotografer: Karin Johansson och Mikael Henriksson.

Efter att framgångsrikt ha drivit företaget i drygt 30 år står det nu klart vilka som tar över Åhlin & Ekeroth Byggnads AB när grundarna Leif Åhlin och Gösta Ekeroth nu trappar ner.Lösningen blev att fem av medarbetarna driver verksamheten vidare.

För drygt fyra år sedan meddelade Leif Åhlin & Gösta Ekeroth att de successivt skulle börja trappa ned såväl sitt engagemang som sitt ägande i det byggföretag som de grundade i Linköping 1987. Många spekulerade kring vilket stort byggföretag som skulle ta över Åhlin & Ekeroth Byggnads AB. Men Leif och Gösta valde att gå en annan väg. 
Fem av de egna medarbetarna erbjöds möjlighet att förvärva 40 procent av bolaget med option på att så småningom äga samtliga andelar. I dagarna togs det sista steget i affären och en ny generation ägare ser fram emot att stå på helt egna ben som entreprenörer.   

Åhlin & Ekeroth Byggnads AB ägs nu till hundra procent av Göran Lundström, Joachim Lönn, Roger Käller, Magnus Welin Harrström och Jonny Birtner. Samtliga personer med lång historik på ledande positioner inom företaget. 

Med en årsomsättning på 1,2 miljarder (2018) och över 400 medarbetare som utgår från kontor i Linköping, Norrköping, Motala, Mjölby och Finspång har man en stark position inom bygg-, byggservice- och marksektorn i Östergötland.

Enligt en topplista framtagen av branschtidningen Byggvärlden tillsammans med bevaknings och analystjänsten Sverige Bygger var Åhlin & Ekeroth det byggföretag som hade flest byggstarter i Östergötland under 24-månadersperioden 2016–2017. 

När Bo- och samhällsexpo Vallastaden invigdes var det Åhlin & Ekeroth som hade byggt mest i den innovativa Linköpingsstadsdelen och i september 2018 var bolaget ett av tre nominerade till Linköpings Näringslivsdiamant. Med flera stora ramavtal, ett stort antal projekt igång och ännu fler i pipeline ser man positivt på framtiden.

– Visst går det att ana en viss försiktighet på byggmarknaden just nu men vi står trygga i vår långsiktiga plan att följa vår egen utveckling istället för att pendla med konjunkturerna. Det är i första hand våra skickliga medarbetare som får oss att växa, inte marknaden. Så har det alltid varit inom Åhlin & Ekeroth och det är så vi har nått den position vi har idag, säger bolagets vd Göran Lundström, i ett pressmeddelande.