Nyheter

Ny aktör får miljardkontrakt i Förbifarten

Det börsnoterade schweiziska bygg- och anläggningsföretaget Implenia har fått en stor svensk order om att bygga tunnlar för Förbifart Stockholm.
Ordern är värd 2,1 miljarder kronor och är ett steg på vägen mot att etablera sig som aktör i Sverige.

Implenia har skrivit under för en sträcka av Förbifart Stockholm. Kontraktet skrevs under med byggherren, Trafikverket, på tisdag.
Kontraktet, som omfattar genomförande av projektet samt en del av planeringsarbetet, är beräknat till cirka 2,1 miljarder kronor.
Detta är det största projektet som Implenia har fått i Sverige tack vare förvärvet av Bilfinger Construction.

Varför vill ni in på den svenska marknaden nu?
– Implenia har en ambition att bli ledande inom komplex infrastruktur och det här kontraktet har stor betydelse för vår satsning i Skandinavian. Vi har redan etablerat oss väldigt bra i Norge och Johannelund ger oss en unik möjlighet att skaffa oss en bra position i Sverige. Vi hoppas att Sverige, precis som Norge blivit, kommer att bli en del av vår ”hemmamarknad”, säger Petter Vistnes, vd, Implenia Scandinavia.

I linje med bolagets ”One Company”-strategi involverar projektet specialister inom tunnelkonstruktion, markarbeten och vägkonstruktion.
Kontraktet för den aktuella sträckan, som kallas FSE 403, är ett av sex stora tunnelkontrakt i projektet.
Sträckan omfattar tre körfält på cirka 7,2 kilometer i huvudtunneln, två på- och avfarter, tre åtkomsttunnlar, flera tvärtunnlar, fyra elektriska kraftstationer och sex rampanslutningar.
Anläggningsarbetena startar i oktober 2015.
 

Implenia
Är ett schweiziskt bolag, med huvudkontor i Dietlikon, nära Zürich.
Har cirka 8 500 anställda i koncernen (2014).
Omsatte cirka 3,6 miljarder schweizerfranc 2014 (25 miljarder kronor).
Jobbar med både byggen och infrastruktur.
Implenia i Skandinavien har cirka 680 medarbetare (i mitten av 2015) och omsatte 3,8 miljoner kronor 2014.
Implenia har huvudkontor på Lilleaker i Oslo. Bolaget har också kontor i Bergen, Stavanger, Ålesund, Stjørdal, Stockholm och Göteborg. Implenia Norge AS omfattar även dotterbolagen Implenia Miljø AS, Norbridge AS och Midtnorsk Betongsprøyting AS.