Nyheter

Ny aktör ska växa med två miljarder årligen

Conny Ryk, vd och grundare av Vestum. Bild: Vestum

Vestum har de senaste veckorna förvärvat tio företag inom bygg- och anläggningsbranschen.
– Vi ska fortsätta köpa upp bolag med en sammanlagd omsättning på minst två miljarder varje år, säger vd:n och grundaren Conny Ryk.

Vestum är en förvärvsdriven och börsnoterad koncern med syfte att förvärva företag inom bygg- och anläggningsbranschen. I förra veckan gjordes det senaste köpet då infrastrukturföretaget FlexiRail blev koncernens tionde portföljbolag. Tidigare har man bland annat köpt upp Mark och Trägårdsbyggarna (MTB), Rosenqvist Entreprenad och Rönnmarks Undertak.

– Jag har funderat i många år på varför ingen inom byggbranschen gör som Instalco i installationsbranschen. Det finns så otroligt många fina och lönsamma bolag i branschen som är möjliga att förvärva och där de gamla entreprenörerna får aktier i ett börsnoterat bolag samtidigt som man får ut kontanta medel, säger Conny Ryk.

Conny Ryk är ingen nykomling i branschen. 2002 startade han upp riv- och saneringsföretaget Sanera i dag återfinns som ett av koncernens portföljbolag. Några år senare startade han och en kollega upp Sortera, som sysslar med bygg- och anläggningsavfall. Sortera såldes sedan vidare.

Företagen som förvärvas ska ha en omsättning på mellan 50-125 miljoner kronor.

– Vi tror att dessa företag kan ha svårt att ta nästa steg; få folk till chefspositioner, lämna ifrån sig ansvar och bygga en ledningsstruktur. Där kommer vi in som bäst, tror jag, vi bygger struktur och ordning och låter företagen ta nästa steg, säger han och fortsätter:

– Samtidigt vill vi se en samverkan mellan våra företag. Om samtliga portföljbolag har en och samma plånbok och alla äger aktier i Vestum så sitter alla i samma båt och är därmed upptagna av att hjälpa varandra. Där blir det en skillnad mot vanliga entreprenörer som endast behöver se om sitt eget hus.

De anställda behåller alltså sina anställningar på företagen och blir också aktieägare i Vestum som är noterade på Nasdaq First North Growth Market Stockholm.

 – Sen försöker vi få nyckelpersonerna på företagen att komma med på ägarsidan och därmed få mer än bara en vanlig lön.

Vestum har i dag ett tiotal anställda. Planen framöver är att anställa divisionschefer som ska ta hand om mellan åtta och tio bolag i portföljen. Ambitionen är att årligen förvärva bolag med en sammanlagd omsättning på minst två miljarder kronor.  

Finns det ingen risk för de anställda att vara en del i ett börsnoterad bolag som kräver vinst?
– Risk finns det i alla verksamheter. Den främsta risken vi löper är att entreprenören som driver bolaget tröttnar. Men där finns min styrka eftersom jag är entreprenör själv och inte kommer från finansvärlden. Jag vet vilka triggers som ska till för att få alla att stanna kvar på företagen och utvecklas.

Nyligen genomfördes en namnändring av klädbolaget WeSC som i stället fick namnet Vestum, detta genom ett omvänt förvärv. Bolaget bytte samtidigt inriktning från kläder till bygg- och anläggning. 


Dessa företag ligger för närvarande i Vestums portfölj:
Sanera Stockholm
Skandinaviska Områdesskydd
Rosenqvist Entreprenad
Containertjänst
Mälardalens Spår och Anläggning
GGal Group
Installera SW
Allakustik Underbara Tak
Rönnmarks Undertak
MTB, Mark och Träbyggarna