Nyheter

Ny förlossningsbyggnad på Sophiahemmet

Nu har det första spadtaget tagits för BB Sophia, Praktikertjänsts nya förlossningsklinik på Sophiahemmet. Reflex Arkitekter har svarat för utformningen av det nya huset.

– Byggnaden ligger i en ovanligt känslig miljö, nära Tekniska Högskolan, Stockholms Stadion och Nationalstadsparken, säger Anders Nordlund, ansvarig arkitekt på Reflex Arkitekter. Vi har arbetat med att passa in huset i Sophiahemmets småskaliga miljö och den kuperade terrängen.

– Det har varit naturligt att välja tegel, ett material som sedan 1889 har använts på Sophiahemmet. Vi har också inspirerats av de skulpturala plåttak som finns på sjukhuset. Huset är ett nutida syskon till de gamla husen, men med detaljer som avslöjar att det är en modern byggnad med ett kvalificerat innehåll, säger Pernilla Kindell, handläggande arkitekt på Reflex.

I huset ryms en förlossningsenhet med familjerum, en neonatalavdelning, två operationssalar med intensivvård, samt mottagningslokaler. Huset är skräddarsytt för BB Sophias verksamhet. Totalt finns kapacitet för cirka 4 000 förlossningar per år.

Byggnaden är resultatet av ett parallellt uppdrag 2009. Invigning sker årsskiftet 2013/2014.