Nyheter

Ny KTH-kurs om bygglov

Rekryteringen av kunnig personal som kan bygglovsprocessen går trögt. Nu startar KTH Haninge och sex Stockholmskommuner en skräddarsydd utbildning där första kullen bygglovsexperter tar examen i vår.

— Kompetensförsörjningen är ett stort problem för oss. Omsättningen av anställda är stor, vi har märkt att vi som jobbar med de här frågorna ”stjäl personal” av varandra, säger Ann-Kristin Kaplan, bygglovschef i Nacka och ansvarig lärare för den nya utbildningen.
Det behövs helt enkelt fler som kan bygglovsprocessen, konstaterar hon.

För tre år sedan påbörjades ett samarbete mellan sex Stockholmskommuner: Nacka, Täby, Tyresö, Lidingö, Upplands Väsby och Österåker. Från början var syftet att kvalitetssäkra bygglovsprocessen, men så småningom väcktes idén om att dra igång en fortbildningskurs. Nu har en halvårslång utbildning tagits fram tillsammans med Kungliga Tekniska Högskolan i Haninge.

— Kursen riktar sig till alla som arbetar med hus, från samhällsplanerare med sin breda utbildning till mer nischade byggnadsingenjörer. Jag tänker mig att även till exempel arkitekter och mäklare kan ha nytta av bygglovsutbildningen. Det vore ju jättebra om en mäklare kan svara direkt på köpares bygglovsfrågor under visningar när vi på kommunen ofta har stängt, säger Ann-Kristin Kaplan.

Utbildningen drar igång i oktober och ger 7,5 högskolepoäng. Studierna sker på halvfart för att även yrkesverksamma ska kunna delta. Mars nästa år tar den första kullen examen.
— Kursen har maxantal på 50 personer, vi hoppas på att den blir fulltecknad. Men det är alltid lite svårt att säga när det är en helt ny utbildning.

Utöver kommunerna och KTH Haninge är även Boverket och länsstyrelsen i Stockholm engagerade i utbildningen.