Nyheter

Ny miljardkoncern tar upp kampen med jättarna

Byggpartner i Dalarna köper Bol Entreprenad och bildar en ny miljardkoncern. Därmed tar bolaget upp kampen med de stora byggjättarna.

I och med förvärvet expanderar Byggpartner kraftigt i Stockholm. Antalet medarbetare blir totalt cirka 340 i Stockholm, Dalarna och Mälardalen. Koncernens omsättning blir efter förvärvet en miljard kronor.

— Vi ville ha en stark bas i Stockholm, som vi ser som en viktig del i marknaden för oss. När vi kom i kontakt med Bol kände vi på en gång att det fungerade bra och att vi skulle passa bra ihop, säger Michael Larsson, vd på Byggpartner.

Efter förvärvet blir Byggpartner en stor byggaktör i Mellansverige med kapacitet att åta sig större projekt.

— Vi får en helt annan bredd i tjänsten och kan erbjuda mycket mer till våra kunder, säger Michael Larsson.

Byggpartners starka sida har varit totalentreprenader och projektering. Bol har lång erfarenhet av generalentreprenader och rotarbeten. Båda bolagen har erfarenhet av att arbeta i samverkansprojekt.

— Vi ser väldigt många möjligheter att kombinera erfarenheterna vi har från bolagen för att ge ännu större kundnytta och trovärdighet på marknaden, säger Michael Larsson.

Lars Sunder, hittills ägare och vd för Bol Entreprenad, kommer att ingå i ledningsgruppen. Under den första tiden efter samgåendet kommer han att ansvara för Stockholmsmarknaden för att längre fram ägna sig åt affärsutveckling i Stockholmsområdet.

Prislappen för förvärvet vill Michael Larsson inte avslöja.
— Den stora delen i det här handlar om att man passar ihop och fungerar ihop. Lasse kommer även att bli delägare i Byggpartner, men jag vill inte gå in på några detaljer, säger Michael Larsson.

Förvärvet träder i kraft ungefär om en månad. Under 2011 kommer Bol Entreprenad att byta namn till Byggpartner.

Enligt Michael Larsson har personalen på de båda företagen varit mestadels positiv till sammanslagningen.

— Oerhört många ser möjligheterna som det här kommer att ge i framtiden. För personalen innebär det här en ökad trygghet och det ger möjligheter för dem som vill utvecklas och jobba med något annat, säger han.

Jag har hört rykten om en stundande börsintroduktion?
— Mitt uppdrag är att göra bolaget börsfähigt, det innebär att man skapar en struktur som är färdig för börsintroduktion. Men det är inga beslut tagna för att vi ska börsintroducera, säger Michael Larsson.