Nyheter

Ny muthärva skakar branschen

En anställd på Malmös kommunala bostadsbolag, MKB, misstänkts för att ha riggat upphandlingsprocesser för att se till så att ett och samma skånska byggbolag vunnit upphandlingarna, avslöjar tidningen Sydsvenskan.

Misstankar om korruption har drabbat kommunala MKB sedan en anställd misstänks för att ha gått igenom anbud ”i smyg” i förväg. Därefter har det skånska byggbolaget fått information om budgivningen för att kunna anpassa sitt bud och lägga sig lägst i pris.

En granskning som Sydsvenskan gjort visar att ett välkänt skånskt byggbolag har vunnit sju byggprojekt hos MKB de senaste åren. I alla sju projekt har den MKB-anställda varit upphandlingsansvarig och projektledare.

MKB fick ett anonymt tips i november 2016 som innehöll indikationer på att en medarbetare brustit i ansvar och förtroende. MKB skriver i ett mejl till Byggvärlden att de inledde en utredning omgående, både internt och med stöd av externa parter.

Utredningen visade på tillräckligt allvarliga saker som ledde till att medarbetaren avskedades. I mitten på januari gjorde MKB en polisanmälan.

”Frågan är nu föremål för en polisutredning och i dagsläget har vi inget att tillägga”, meddelar MKB:s kommunikationschef Margaretha Söderström. 

Enligt Sydsvenskan har det även framkommit att den nu avskedade MKB-medarbetaren fått sin villa ombyggd av byggbolaget som favoriserats.

MKB har inte polisanmält det utpekade byggbolaget, men MKB:s vd Terje Johansson vill inte skuldbelägga något byggföretag.

– Ett företag har favoriserats som det ser ut nu. Vi överlåter till polisen att bedöma om de är misstänkta, säger han till Sydsvenskan.

MKB är helägt av Malmö stad och förvaltar över 23 600 lägenheter och 1 100 kontorslokaler. Var tredje hyreslägenhet i staden ägs av bolaget. MKB:s fastigheter bedöms vara värda 28,1 miljarder kronor. Förra året byggde MKB 544 lägenheter.