Nyheter

Nu påbörjas montaget av nya hissen på olycksbygget

Byggarbetsplatsen Ursviks Torn i Sundbyberg norr om Stockholm. Den 11 december 2023 omkom fem personer i samband med att en bygghiss föll till marken. Foto: Anna Sjöström

Cramo får i uppdrag av Andersson Company att montera en ny hiss på byggarbetsplatsen Ursviks Torn.
– Just det här uppdraget känns extra ansvarsfullt, eftersom det är naturligt att många på arbetsplatsen kan känna sig oroliga, säger Samuel Alteborg, vd på Cramo.

Fredag den 26 januari påbörjar maskinuthyrningsföretaget Cramo arbetet med att montera en ny bygghiss för flervåningsbyggnaden.

– Vi har valt att anlita en ny hissleverantör och skärpa kontrollerna av monteringen ytterligare, utöver gällande bestämmelser. Till skillnad från tidigare kommer en oberoende besiktning göras av varje ny höjning av hissen, i takt med att bygget fortskrider uppåt. Vi har stort förtroende för att Cramo kommer att montera en helt säker hiss, säger Patrik Toresäter, vd på Andersson Company.

Bygghissen ska ersätta den som rasade i en olycka den 11 december, då fem byggnadsarbetare omkom. Den nya bygghissen är av samma fabrikat som den tidigare och beräknas vara klar för användning den 5 februari.

– Nästan allt vi gör innehåller riskmoment, vilket ställer stora krav på vårt säkerhetsarbete. Just det här uppdraget känns extra ansvarsfullt, eftersom det är naturligt att många på arbetsplatsen kan känna sig oroliga. Vi kommer göra vårt yttersta för att alla som använder den nya hissen ska kunna känna sig helt trygga, säger Samuel Alteborg, vd på Cramo.