Utbildning

Ny spetsutbildning ska säkra kompetensen i branschen

I år startar Lernia upp en ny YH-utbildning som ska fokusera på smarta hus. Foto: Gettyimages
I år startar Lernia upp en ny YH-utbildning som ska fokusera på smarta hus. Foto: Gettyimages

I höst startar en ny YH-utbildning upp som ska fokusera på omställningsarbetet inom bygg- och anläggningssektorn.
– Flaskhalsen är i dag kompetent personal, säger Ulla Gustafsson, verksamhetschef på Lernia Yrkeshögskola.

Nyrekryteringsbehovet är generellt sett stort i dag inom bygg- och anläggningssektorn och inte minst inom omställningsarbetet. För att öka takten med att få fram kunnig personal inom klimat- och miljöfrågor i branschen startar Lernia upp YH-utbildningen Digitaliseringsutvecklare smarta hus, som ska se till att branschen i framtiden har rätt kompetenser. 

”Ett stort behov”

–       Det finns ett stort behov av att effektivisera fastigheter för att kunna möta branschens krav på hållbarhet och smart teknik är en viktig del för att kunna nå målen. Branschen prioriterar att öka takten i den här omställningen men idag är flaskhalsen kompetent personal. Det är den stora anledningen till att det finns ett så stort behov av den här utbildningen, säger Ulla Gustafsson, verksamhetschef Lernia Yrkeshögskola.

Digitaliseringsutvecklare smarta hus är, enligt Lernia, den enda utbildningen som helt och hållet är inriktad mot smarta hus inom bygg- och fastighetsbranschen. Den är sammansatt för att möta fastighets- och byggbranschens krav på kunnande inom detta område. 

Kombinerar flera relevanta kunskapsområden

Det som gör utbildningen unik är att den kombinerar flera relevanta kunskapsområden: IT/Systemutveckling och så kallade Cloud-tjänster för fastigheter (informationsnivå, central analys och lagring av data). Dessutom ger den kunskaper och färdigheter inom flera andra områden som hållbart byggande, energieffektivisering och installationsteknik. 

–      Vi ser fram emot den injektion av kompetens den nya utbildningen kommer ge. Utvecklingen i branschen går snabbt och det är många som söker samma personal. Lösningen på kompetensbristen stavas utbildning och praktik, säger Johan Möller på företaget GK Sverige. 

Utbildningen är 1,5 år och sker på distans med fysiska träffar.