Nyheter

Ny utmaning lockade veteran

Först NCC, sedan Tommy Byggare. Och nu MVB. Jonas Karlsson blir ny vd för MVB Väst och Astor Bygg.

En ganska ung byggveteran, med rätt att döma i fotboll. Det kan vara beskrivningen på Jonas Karlsson, som den 1 december blir ny vd för MVB Väst och dess dotterbolag Astor Bygg. Båda bolagen ingår i koncernen MVB.

Närmast kommer han från jobbet som vd för Tommy Byggare, ett byggföretag som verkar i framförallt Alingsås.

Varför byter du jobb? I en intervju med oss för några år sedan verkade du trivas där du var.

— Enkelt uttryckt så hade inte jag och ägarna samma uppfattning om hur organisationen skulle se ut framöver. Det, i kombination med att MVB kom med ett spännande erbjudande, gjorde att jag bytte jobb, säger han.

Vad var lockande med MVB?

— Det är ett företag med en lång historia i södra och östra Sverige som nu vill växa i väst. Sedan köpte MVB Väst nyligen Astor Bygg. Att nu få de två företagen, med sina respektive företagskulturer, att växa samman kändes som en riktigt utmanande arbetsuppgift. Det lockade mig.

Tanken är alltså att MVB Väst ska växa kraftigt de kommande åren. Idag omsätter företaget cirka 150-200 miljoner kronor. Målet är att inom några år omsätta 400-500 miljoner kronor.

Hur ska det gå till?

— Det är en lång väg att gå. Men genom bra genomförda arbeten, rekryteringar och marknadsföring ska vi lyckas, säger Jonas Karlsson.

Innan Tommy Byggare jobbade Jonas Karlsson i 14 år på NCC, bland annat som arbetschef. Han har också ett förflutet som fotbollsdomare i superettan.

Vad har du lärt dig på Tommy Byggare som du nu tar med dig?

— Massor. I ett mindre byggföretag är det viktigt med ordning och reda. Sedan är det bra med medarbetare som kan ta ansvar. Det lyckades jag ha där.

En kontrollfråga. När jag pratade med dig 2008 skulle du jobba hårt för att få kvinnor till andra poster än ekonomi- och administrationsavdelningarna på Tommy Byggare. Hur gick det?

— Ja, det gick väl litegrann. Det rekryterades en affärschef och en kvinnlig medarbetare på kalkyl. Plus en kvinnlig arbetsledare.

Fakta / Jonas Karlsson

Aktuell: Ny vd på MVB Väst och Astor Bygg den 1 december 2011.

Utbildning: Byggnadsingenjör.

Ålder: 40.

Bor: Brämhult.

Familj: Sambo och tre barn.