Nyheter

Nya landmärket får pris

Tensta torn får Stockholms Handelskammares stadsmiljöpris. Foto: Michael Perlmutter

Stockholms Handelskammares stadsmiljöpris år 2018 tilldelas Tensta Torn.
Den 18 våningar höga byggnaden har ritats av Belatchew Arkitekter och rymmer 243 studentlägenheter. 

Husets fasader går i skiftande toner i nyanser av grönt och blått vilket återkastar de gröna fältens och himlens nyanser i levande skiftningar. Den pixelmönstrade fasaden ger tornet en unik karaktär som syns från långt håll. Byggherre var Åke Sundvall Byggnads AB.

–  Den bakomliggande tanken när vi tog oss an projektet var att dra nytta av det faktum att huset tillför många studenter till Tensta som därmed skapar nya rörelsemönster i hjärtat av Tensta centrum, säger Rahel Belatchew, vd, grundare och Chefsarkitekt, Belatchew Arkitekter, i ett pressmeddelande.

Juryns motivering:

”Handelskammarens Stadsmiljöpris 2018 går till årets djärvaste, smartaste och mest meningsfulla höghus: Tensta Torn. I det 18 våningar höga huset ser vi framtiden. Inte bara för att de 243 lägenheterna alla rymmer studenter, utan även för att entreprenören bakom, Åke Sundvall byggnads AB, visat på hur ett initiativ från byggbranschen utvecklar ett helt samhälle. Tensta Torn går bortom signalpolitiken. Det är ett stort strå till stacken som nu berikats med många unga myror. Gradvis förskjuts så bilden av Tensta såsom något speciellt till att bli en stadsdel bland alla andra. Höjden är väl avvägd mot Tenstas bebyggelse och bidrar till att markera dess centrum. Arkitekten Rahel Belatchew har med små medel gett huset en egen färgrik karaktär, men det Handelskammaren i första hand vill lyfta fram med Stadsmiljöpriset är Åke Sundvalls dådkraft. Genom att våga satsa på studentbostäder i ett oprövat läge har staden blivit både vackrare och mer mångsidig.”

– Vi är särskilt glada över denna utmärkelse eftersom Tensta Torn är ett nytt landmärke som annonserar Tensta och dess centrum på långt håll. På närmare håll är det en byggnad som artikulerar Tensta centrum och som med sitt program av studentbostäder bidrar till ett nytt rörelsemönster och mer liv i centrum, avslutar Rahel Belatchew.