Nya Slussen stoppas

Nya Slussen stoppas
Domstol stoppar Slussenprojektet. De nya byggnaderna får inte skymma Glashuset. "Lite förvånande."
Mark- och miljödomstolen har upphävt detaljplanen för ombyggnationen av Slussen. De anser att de nya byggnaderna inte får skymma det så kallade Glashuset.

I dag lämnade Mark- och miljödomstolen sitt utslag om ombyggnationen av Slussen i Stockholm. Domstolen avslog 156 av 157 inlämnade överklaganden, men gjorde en annan bedömning när det gällde ett av dem.

Det rör sig om de nya byggnaderna med kontor, restauranger och butiker som Stockholm stad vill bygga ovanpå Stadsgårdsleden, framför det så kallade Glashuset från 70-talet. Bolaget som äger Glashuset har överklagat detaljplanen eftersom de anser att det skulle innebära minskade hyresintäkter.

Och de får nu alltså medhåll av rätten.

Andreas Burghauser, projektchef vid Stockholm stad, är förvånad.

– Vi tycker att vi har en bra och väldokumenterad detaljplan. Länsstyrelsen godkände den tidigare i år så lite förvånande är det att Mark- och miljödomstolens är av en annan åsikt. 

Stockholms stad kommer att överklaga domen till Mark- och miljööverdomstolen.

– Än så länge får det här ingen påverkan på projektet. Vi har räknat med överklaganden i vår tidsplan och just nu ligger vi lite före den. Men vi hade inte riktigt trott att vi skulle behöva överklaga, säger Andreas Burghauser.

Projektgruppen väntar samtidigt på beslut från Länsstyrelsen om de överklaganden som lämnats in mot detaljplan nummer två, rörande bussterminalen. Beslutet väntas komma runt årskiftet. 

Byggstart för ombyggnationen av Slussen är planerad till 2013.

 

Marie Bergström
[email protected]

 

Relaterade artiklar

HD prövar inte frågan – tvisten om Gondolens skadestånd är avgjord
Världens första eldrivna betongpump
Veidekke lägger grunden för Nya Slussens bussterminal
Nu inleds monteringen av Slussenbron