Nyheter

Nya vapen i det globala kompetenskriget

Konsultföretaget WSP växer så det knakar och behöver rekrytera 3 000 personer, främst ingenjörer. Nu tar företaget fram nya vapen i kompetenskriget – ett rekryteringsevent i Stockholm där svenska ingenjörer får träffa WSP-chefer från Dubai, Sydafrika och

— Det är extremt ont om ingenjörer i Dubai, Australien, Sydafrika – och behoven märks inte minst på vårt nyöppnade kontor i Rumänien. Vi räknar med att behöva rekrytera 3 000 personer varje år, de flesta ingenjörer, varav 350 i Sverige, säger Siv Axelsson, WSP-koncernens personaldirektör.

I två dagar har ett urval svenska ingenjörer fått träffa WSP-chefer från tre världsdelar, särskilt influgna till huvudkontoret i Stockholm för att delta i företagets rekryteringsevent ”The War for Global Talent”. Och det är bokstavligen ett krig, där nya vapen behöver smidas — i positiv mening, menar Siv Axelsson. Det gäller att sticka ut ur mängden när även konkurrenterna skriker efter ingenjörer med arbetslivserfarenhet.

— Det här är första gången vi arrangerar ett rekryteringsevent, faller det väl ut kommer vi att arrangera det även på våra internationella kontor. Vi vill visa bredden på vår verksamhet, att vi har ambitionen att erbjuda globala möjligheter.

Över hundra ingenjörer ansökte om att få delta, ett femtiotal blev slutligen kallade. Enligt Siv Axelsson är förhoppningen hos de globala WSP-cheferna att få ”med sig hem” minst två ingenjörer var.
— Vi kommer att hitta ett antal personer att anställa här, säger hon med tillförsikt.

Heather Kinghorn, WSP Sydafrika, berättade om ett spännande land där rekryteringsproblemet sitter i att afrikanska ingenjörer söker sig till andra länder. Kompetensflytten gör att det är relativt lätt att få tag i nyutexaminerade ingenjörer, men svårt att hitta personal med arbetslivserfarenhet.
— Vi är i desperat behov av erfarna ingenjörer. De senaste två åren har vi växt enormt snabbt i Afrika, vi har som mål att anställa 1 000 personer under året, säger hon.

De många bildserierna med spännande byggnader som WSP Group varit med och utvecklat världen över var onekligen en lockande syn. Från spektakulära shoppingcenter i Dubai till infrastrukturprojekt i Sydafrika.
Arbete på den internationella marknaden lät lockande för Markus Lind från Piteå, 26-årig ingenjör inom byggkonstruktion.
— Det är lite annorlunda projekt jämfört med svenska, det vore kul att prova på arbete i andra länder. Dubai vore spännande!

Han gillar idén med att arrangera ett globalt rekryteringsevent.
— Det här är kul. Riktigt bra att få lite mer information om länderna och om WSP:s verksamhet direkt från dem som jobbar där, säger han.