Nyheter

Nya vittnen när Östersundsmålet åter tas upp

Daniel Kindberg med advokat Olle Kullinger på en presskonferens efter att tingsrätten meddelat dom i målet. Foto: Samuel Karlsson

I november 2019 dömde Ångermanlands tingsrätt tre åtalade personer i det uppmärksammade ”Östersundsmålet” till fängelsestraff. Daniel Kindberg dömdes till tre års fängelse. Efter överklagan har rättegång nu inletts i Hovrätten.


Daniel Kindberg, tidigare vd för Östersundshem och ordförande i Östersunds FK, dömdes 2019 för bland annat för grov trolöshet mot huvudman och grovt bokföringsbrott till fängelse tre år och näringsförbud i fem år. En Sollefteåföretagare i transportbranschen dömdes bland annat för medhjälp till grov trolöshet mot huvudman och grova bokförings-brott till fängelse 2 år och 6 månader, och den så kallade Peab-mannen, projektchef inom Peab, dömdes för bland annat grov trolöshet mot huvudman till fängelse 2 år.  

Östersundsmålet handlar om att falska fakturor för miljontals kronor ska ha slussats från det kommunala fastighetsbolaget till Östersunds FK. Syftet ska ha varit att frigöra sponsorpengar till Östersunds FK. Den totala fordran från Östersundshem och Fältjägaren/Peab uppgår till 16,5 miljoner kronor.

Samtliga dömda, samt åklagaren, överklagade tingsrättens domar, och på tisdagen inleddes rättegången i Hovrätten för Nedre Norrland. 

Enligt SVT som är på plats i Sundsvall och bevakar rättegången finns Kindberg och ”Sollefteåmannen” på plats i hovrätten med sina advokater. ”Peabmannen” avled i vintras och hans dödsbo företräds av advokat via länk. 

Enligt åklagaren Niklas Jeppson har det funnits en brottsplan och de tre ska  medvetet planerat alltihop.  Daniel Kindberg hävdar sin oskuld väntar sig en frikännande dom. Hans advokat Olle Kullinger menar att åtalet bör avskrivas helt och hållet. Enligt försvaret rör det sig inte alls om några falska fakturor, arbetet har utförts, och försvaret kallar därför in nya vittnen för att bevisa att fakturorna är sanna, enligt Sveriges Radio. Även åklagaren har kallat in nya vittnen. 
 
– Det kommer bli mig ett stort nöje att se dem förklara vilka som inte har varit där och vilka som har varit där, jag tror nästan att det är en parodi om jag ska vara uppriktig, säger Daniel Kindberg till P4 Västernorrland.

Redan i en kommentar till tingsrättens dom förnekade Kindberg inblandning. ”Det här måste betecknas som en ren rättsskandal som saknar motstycke i svensk rättshistoria”, sa Daniel Kindberg 2019.
Hovrättens huvudförhandling inleds tisdagen den 7 september och beräknas pågå i 15 dagar, med tre reservdagar.