Nyheter

Nybyggen i Lund fuktskadade

NCC:s 175 nybyggda villor i bostadsområdet Annehem i Lund är fuktskadade. Samtliga har byggts med enstegstätade, putsade fasader där fukt läckt in. Nu måste husen byggas om.

I höstas stod samtliga 175 nybyggda villor i Annehem klara. I samma veva upptäcktes fuktskador i en del av husen. En utredning har nu visat att samtliga NCC:s nybyggda hus är fuktskadade i olika grad och måste åtgärdas.

— Skadorna är en kombination av flera saker, både konstruktionsfel och utförandefel. Fasaderna är byggda med en känslig konstruktion vilket gör att detaljerna måste vara väldigt noggrant utförda, säger Ulrika Lindmark, regionchef för NCC boende Syd.

Varningar har uttalats under flera år om risk för fuktskador i hus med odränerade, putsade fasader. Innan sommaren uppmärksammades fuktproblemen i braskande rubriker i media. De sista husen i Annehem stod klara i höstas.

Varför valde ni trots larmet att fortsätta bygga med en så kritiserad metod?
— Vi kopplade inte problemen i Annehem till den här metoden. Nu bygger vi förstås inte fasader på samma sätt längre.

Hur mycket kommer det att kosta er att åtgärda skadorna?
— Det vet vi inte i dagsläget. Husen är skadade av olika grad, en del hus har fuktskador i ett hör medan andra behöver få hela fasaden utbytt. Nästa steg för oss är att öppna fasaderna på tio-tjugo hus för att se hur omfattande skadorna kan vara.

Har husägarna krävt skadestånd?
— Det vet vi inte. Vi har gjort fel och ska åtgärda det.

Samtliga hus var sålda när fuktskadorna blev kända.

Är det några av husägarna som valt att flytta eller inte flytta in?
— Vi har haft personer som köpt hus i höstas men inte velat flytta in. Vi har valt att lösa kontrakten för dem. Sedan har vi köpt tillbaka fem hus, säger Ulrika Lindmark.