Nyheter

Nye Skanska-chefen: Underskatta inte konkurrensen

I maj får Skanska en ny ekonomi- och finansdirektör. En ung veteran.<br/> — Jag har jobbat här i 11 år och doppat tårna i alla verksamheter, säger Peter Wallin, 43.

I samband med att Skanskas årsrapport släpptes under torsdagen annonserades också att företaget får en ny ekonomi- och finansdirektör. Peter Wallin, utbildad civilekonom och med en lång karriär på Skanska, tar över efter Hans Björck i maj 2011.

— Det ska bli roligt. Den största utmaningen tror jag blir att prioritera tid för rätt saker, säger han.

Peter Wallin har redan jobbat 11 år på Skanska, med flera olika verksamheter. Sedan 2008 är han ekonomi- och finansdirektör för Skanska Sverige. Innan Skanska jobbade han bland annat som finansanalytiker på Hagströmer & Qviberg och aktieförvaltare på Trygg-Hansa/SEB.

Vad behöver du lära mer om Skanska?

— Jag har hunnit doppa tårna överallt men nu måste jag lära mig mer om till exempel marknaden i USA. Jag ska besöka alla marknader som jag inte varit på och kommer att få gå vid sidan av Hans, som ju är oerhört erfaren, säger Peter Wallin.

Under redovisningen av det fjärde kvartalet 2010, pratade Skanska om en ökad konkurrens framöver, inte minst från kinesiska företag, på den amerikanska marknaden.

Hur ska ni bemöta den ökande konkurrensen?

— Man ska aldrig underskatta konkurrenterna och marknaden har ju aldrig fel som man brukar säga. Men jag tror att Skanska är bra på att attrahera rätt sorts människor som bland annat kan värdera riskerna på marknaden. Sedan är vi långsiktiga med ett bra miljöarbete. Det tror jag att många kunder tycker är viktigt, säger Peter Wallin.

Skanskas nuvarande ekonomi- och finansdirektör, Hans Björck, kommer i maj att övergå till att verka som rådgivare åt Skanskas koncernledning.