Nyheter

Nyföretagare prisas för byggapp

Fredrik Sandebert utsågs till Årets Nyföretagare 2018 av Haninge kommun bland annat för sin nylanserade mobila personalliggare. Foto: Susanne Bengtsson

Att glömma att stämpla in i personalliggaren kan bli dyrt för byggherren.
Därför har Fredrik Sandebert på Hardhat AB utvecklat en app som automatiskt påminner användaren om att logga in och ut på byggarbetsplatsen.
För bland annat detta har han prisats av Haninge kommun, som utsett honom till Årets Nyföretagare 2018.

Fredrik Sandebert är art directorn och it-chefen som valde att sadla om. 2016 bildade han företaget Hardhat AB, som utvecklar IT-lösningar för byggbranschen efter att han fått förfrågan från ett byggföretag om att hjälpa dem att utveckla ett digitalt och användarvänligt projektverktyg.

– Jag såg stora möjligheter i byggbranschen, som växer hela tiden. Här finns också stora utmaningar för företagen med tidplaner och kvalitetskrav, som kan vara svåra att hålla, säger han.

Eftersom han själv jobbat en period som projektledare vet han hur viktigt det är att ha full kontroll. Projektverktyget, som han utvecklat tight ihop med byggföretaget, innehåller allt som byggentreprenören behöver för att driva sina projekt. Det är till för att planera bygget, hålla koll på tidplaner, tågordningar och dokument. De senaste ritningarna och rätt versioner av dokumenten finns alltid tillgängliga.

– Målet är att få bort alla överraskningar. Programmet ska samla ihop information och fungera som en assistent till projektledaren.

Nästa produkt han utvecklat är en app som fungerar som en mobil personalliggare, som hantverkaren alltid har med sig i fickan.

– När lagen om personalliggare trädde i kraft i januari 2016 såg jag behovet. Det vanligaste misstaget hantverkarna gör är att de glömmer att stämpla in och ut. Men sådana misstag har inte Skatteverket överseende med vid sina byggkontroller och det kostar pengar för byggherren. Jag har lagt mycket fokus på att appen ska vara så hjälpsam och omhändertagande som möjligt. Idag är de flesta bättre kompisar med sina mobiler än med datorer, vilket gör det mycket lättare att komma igång.

I februari lanserade Hardhat sin produkt, som finns att ladda ner för både iPhone och Android. Hardhat AB är också ackrediterad partner till ID06 AB. Företagets kunder utgörs av byggherrar och byggentreprenörer.

– Jag marknadsför mina produkter genom personliga möten med byggföretag. Det är viktigt med det personliga mötet för att kunna förstå kundens behov och skapa en långsiktig relation.

Fredrik Sandebert har prisats för sitt arbete av Haninge kommun, där han utsetts till Årets Nyföretagare 2018 med motiveringen: ”Genom envishet, erfarenhet, kunskap och lyhördhet för byggbolagens behov har denna kloka entreprenör skapat ett digitalt, modernt och användarvänligt verktyg för projektplanering och personalliggare som hjälper kunderna att öka tydligheten och minska riskerna.”

– Det var en total överraskning att jag ens var påtänkt för ett så här fint pris. Jag höll på attt ramla av stolen när jag fick telefonsamtalet, säger Fredrik Sandebert. Jag byggde Hardhat för att jag såg att byggbolagen hade för knöliga projektverktyg och gammaldags personalliggare, och det känns otroligt roligt att nu bli uppmärksammad på det här sättet.

Att han tog klivet att bli egenföretagare är inget han ångrar idag.

– Jag ville verkligen bygga något eget. Jag var trött på att förverkliga andras drömmar. Idag styr jag min tid själv, får familjelivet att fungera. Balansen i livet är jätteviktig.

Att det var just byggbranschen han hamnade i var en tillfällighet.

– Jag har ingen lång erfarenhet från byggbranschen, utan det var en slump att jag fick en förfrågan från ett byggbolag, som jag haft kontakt med genom mitt tidigare jobb som it-chef. Jag såg möjligheterna och kastade mig in i en ny utmaning. Idag är jag helt fokuserad på bygg. Jag skulle säkert kunna utveckla min personalliggare för andra branscher, men jag kommer nu att fokusera på att bygga ut appen med andra funktioner och utveckla den för byggbranschen.

Fakta: Fredrik Sandebert

  • Ålder: 46 år
  • Bor: Haninge
  • Familj: Fru, två barn, 5 och 1 år.^
  • Intressen: Familjen, huset.
  • Bakgrund: Art Director inom reklam, it-chef på Sats, projektledare/konsult åt H&M.
  • Aktuell: Har fått pris som Årets Nyföretagare 2018 av Haninge kommun. Startade företaget Hardhat AB 2016 som är ett IT-bolag som utvecklar IT-lösningar för byggbranschen, bland annat projektverktyg och mobil personalliggare.