Nyheter

Nyproduktion mest populärt

Nyproducerade bostäder lockar mest enligt Skanskas Bopanel. 49 % köper helst nybyggt. Foto: Susanne Bengtsson


De flesta bostadsköpare föredrar nyproduktion när de ska köpa ny bostad.  
Det visar en ny undersökning som Skanska har genomfört där så många som hälften av de tillfrågade svarar att de helst vill flytta till en nyproducerad lägenhet.  

Enligt en undersökning som Skanska har genomfört bland potentiella bostadsköpare föredrar 49 procent att köpa nyproducerade bostäder. Endast sju procent uppger att de skulle vilja flytta till en begagnad bostad. 

I Skåne och Västra Götaland uppger hela 54 procent att de gärna köper nyproduktion medan motsvarande siffra  i Uppsala endast är 35 procent.

Möjligheten att själv planera och bestämma över inredningen ser många som en fördel med nyproduktion. Resultatet visar att hela 29 procent tycker att det är mycket viktigt att kunna påverka utformningen av sin framtida bostad. Bara fem procent av de tillfrågade uppger att det inte är viktigt alls. 

– Något som många bostadsköpare uppskattar med nyproducerade lägenheter är att utgångspriset alltid är fast. Det innebär att man slipper budgivningar som ofta kan vara stressande. Ytterligare en fördel är att nya bostadsrättsföreningar inte behöver bekymra sig för reparationer och renoveringar i samma utsträckning, säger Magnus Lambertsson, marknadschef på Skanska Nya Hem, i en kommentar till undersökningen

Om du skulle flytta nu, vill du flytta till en helt ny bostad eller en bostad som inte är ny? 

Nyproducerad bostad: 49 %

Bostad som inte är nyproducerad: 7 %

Spelar ingen roll: 44 %

Om undersökningen

Undersökningen är genomförd i oktober 2016 via Skanskas Bopanel med totalt 822 svarande. 

Skanskas Bopanel består av över 2 000 bostadsköpare med varierande ålder och livssituation.