Nyheter

Nytt bostadsbolag dras in i muthärva

Den växande muthärvan i Göteborg har fått en ny aktör. Det kommunala bostadsbolaget Hjällbobostaden ska ha betalat miljonbelopp för jobb som aldrig utförts.

Det är Göteborgs-Posten som kommit med de nya uppgifterna. Det kommunala bostadsbolaget ska ha tagit emot falska fakturor och betalat ut miljontals kronor för ej utförda jobb.

Om uppgifterna stämmer är Hjällbobostaden därmed indragen i den muthärva som just nu nystas upp i Göteborg. Statsåklagare Nils-Eric Schultz leder fem separata utredningar som rör misstänkta mutbrott i staden. I samtliga fall är kommunala byggbolag eller byggföretag inblandade. Hjällbobostaden ska vara inblandad i utredningen som berör en egenföretagare i byggbranschen och byggjätten Peab. Utredningen startade efter att Peab polisanmält en platschef som misstänks ha samarbetat med egenföretagaren.

Egenföretagaren ska ha skickat falska fakturor till Hjällbobostaden via Peab. Fakturorna inkluderar bland annat renoveringsjobb som aldrig utförts, skriver Göteborgs-Posten.

Nils-Eric Schultz säger dock att ingen på Hjällbobostaden i nuläget är misstänkt för brott.

— Men om de attesterat fakturorna har de gjort ett dåligt jobb, säger han till tidningen.

På Hjällbobostaden går man just nu igenom både fakturor och rutiner.

— Koncernen gav bolagen uppdraget att gå igenom verksamheterna redan i våras i samband med att Uppdrag granskning sände sitt program om misstänkta mutbrott. I juni kopplade vi in externa konsulter för att gå igenom verksamheten, säger Linda Thorsson, Informationsansvarig på Hjällbobostaden till Byggvärlden.

Det var i fredags som det kommunala bostadsbolaget informerades om att man förekom i fakturor som utreddes av Riksenheten mot korruption.

Ni har i tidigare intervjuer sagt att ni inte känner till några misstankar om oegentligheter. Kom detta som en överraskning?

— Vi visste att vi haft samma leverantör som polisanmälts av Peab, det var därför vi börjat våra interna undersökningar. Men jag vill betona att det idag inte är någon hos oss som är misstänkt för brott eller som är polisanmäld, säger Linda Thorsson.

Samtidigt har det publicerats uppgifter om att ni ska ha betalat ut miljonbelopp som aldrig utförts. Hur kommenterar du det?

— Jag känner inte igen mig i de uppgifterna och blir chockad om det stämmer. Men jag kan säga att vi kommer att lämna in en polisanmälan så fort vi själva upptäcker någonting som kan vara brottsligt.