Nyheter

Nytt byggstopp vid Kistagallerian

Under torsdagen stängdes återigen det olycksdrabbade bygget vid Kistagallerian. Orsak: ett stöttande element saknades.

Det var när spänningar i stomkonstruktionen upptäcktes som bygget stoppades. Även under fredagen har arbetet legat nere medan bygget undersökts. Enligt Ruukki Construction Sweden, som ansvarar för byggandet av stomkonstruktionen, saknades en stämp, det vill säga ett stöttande element för stålbalkarna på bygget.

— Det ledde i slutändan till att ett betongelement temporärt började röra på sig, säger Johan Löw, Skandinavienchef på Ruukki.

Hur kan man göra en sådan konstruktionsmiss?

– Jag håller med om att det låter konstigt. Men det var en i sammanhanget liten incident eftersom det inte fanns någon risk för personskador. Fast visst är det allvarligt och vi ska ta reda på hur det kunde ske.

Rukki ska nu utreda olyckan under helgen och hoppas att bygget kan fortsätta på måndag. Johan Lööw anser att gårdagens incident inte går att jämföra med sommarens allvarliga olycka som ledde till att en person dog.

— De har olika orsaker, säger Johan Löw.

Det var den 15 juli i år som en alltför smal stålbalk ledde till att ungefär 200 ton betong rasade från bygget av Kista Gallerias nya utbyggnad. Incidenten ledde till att en person omkom och flera skadades svårt.