Nyheter

Nytt datum för Nordbygg spikat

Peter Söderberg, projektchef för Nordbygg. Foto: Susanne Bengtsson

Nordbygg, som var planerad att genomföras 21-24 april har fått nytt datum. Mässan kommer istället att äga rum 29 september – 2 oktober.
– Vi fryser hela mässan och flyttar fram den till i höst, säger Peter Söderberg, projektchef för Nordbygg.

Nordbygg, norra Europas största mötesplats för bygg- och fastighetsbranschen, flyttas fram till senare i höst som en följd av corona-pandemin. Nordbygg skulle egentligen genomföras 21-24 april, men efter Folkhälsomyndighetens rekommendation att evenemang som lockar över 500 personer inte får genomföras på grund av smittorisk, ändrades planerna.

Nu är det spikat att det nya datumet blir 29 september–2 oktober 2020.

– Det är en stor apparat att flytta ett så stort evenemang i en redan fulltecknad mässkalender. Även om Nordbygg bara pågår i fyra dagar så tar den tre veckor i anspråk i vår kalender, säger Peter Söderberg.

Med nästan 850 utställare som har lagt ner en massa tid och resurser, Nordbyggs egna förberedelser som pågått i två år och med närmare 50 000 förväntade besökare så har siktet hela tiden varit inställt på att situationen måste lösas. Men eftersom höstens program är planerat sedan länge finns det ont om luckor i mässkalendern. En flytt av Nordbygg innebär att andra bokade evenemang blir berörda och måste flytta på sig.

– Vi ska klara av det även om vi får avstå från andra evenemang. Nordbygg är en av Stockholmsmässans tre största mässor och en unik mötesplats, det finns ingen liknande.

September har setts som ett bra alternativ för utställarna.

– När vi förklarat att vi fryser mässan precis så som den är planerad och flyttar den till slutet av september så har i stort sett alla sagt ja med vändande post, alla vill så klart att vi genomför Nordbygg.

Stockholmsmässans anläggning kommer nu att användas för en helt annan verksamhet. Stockholmsmässan bistår Region Stockholm och Försvarsmakten i arbetet med att etablera ett externt sjukhus inklusive intensivvårdsplatser i delar av mässfastigheterna. 

Stockholmsmässans planerar i dagsläget att kunna genomföra höstens samtliga event med start i augusti då Formex öppnar, men fortsätter följa alla riktlinjer och beslut från myndigheter.