Nyheter

Nytt förslag om Slussen

Atrium Ljungbergs ambition är att skapa en mötesplats för mat och kultur för Stockholms invånare och besökare. Bild: Foster+Partners

Glashusen vid Slussen är borta och har i stället ersatts av en ny byggnad i tre plan. 
Den nya byggnaden, som beskrivs som en mötesplats, planeras att invigas senast 2025.

I de tidigare planerna låg det tre stora glashus vid Slussen, men det finns inte kvar i det nya förslaget.
Glashusen har ersätts av en ny byggnad som är placerad vid Södermalmstorg.

Den nya byggnaden kallas Mälarterrassen. Den är på tre plan, totalt 3 000 kvadratmeter publik yta, har ett sluttande tak som man kan promenera på, och terrasser i flera plan.

Förslaget presenterades av Stadsbyggnadsborgarrådet Roger Mogert (S) och arkitekten sir Spencer de Grey från Foster+ Partners.
Det offentliggjordes också att Atrium Ljungberg har tecknat avtal med Stockholms stad om en tidig markreservation om cirka 5 000 kvadratmeter BTA vid Slussen.

Ambitionen är att skapa en mötesplats för mat och kultur för Stockholms invånare och besökare.
Den nya mötesplatsen beräknas kunna invigas senast 2025.

Avtalet innebär att Atrium Ljungberg under ett års tid har en option att ensam förhandla med Stockholms stad om markanvisningsavtal och förutsättningarna för kommande byggnation.
Avtalet är villkorat av beslut i Exploateringsnämnden och målet är att markanvisningsavtal tecknas inom ett år.

– Vi är stolta och glada över att få vara en del av utvecklingen av nya Slussen och Södermalm. Vid Mälarterrassen vill vi tillsammans med staden skapa en attraktiv och levande mötesplats, en plats som stärker och utvecklar hela Slussenområdet, kommenterar Ulrika Hellström, affärsutvecklare på Atrium Ljungberg, i ett pressmeddelande.

– Staden ser fram emot att samarbeta med Atrium Ljungberg. Den nya byggnaden är en viktig pusselbit för Slussen och vår gemensamma vision att skapa en levande och attraktiv stadsmiljö, en mötesplatskommenterar Håkan Falk förvaltningschef på Exploateringskontoret, Stockholms stad. 

Målsättningen är att byggstart ska ske under 2020/2021 och att lokalerna invigs senast 2025.