Nyheter

Nytt hotellkoncept: sov gott i cockpit

Snart kan trötta flygresenärer sova i en gammal jumbojet på Arlanda. Hotellkungen Oscars Diös bygger vandrarhemmet Jumbo Hostel i ett flygplan som garanterat stannar kvar på marken.

I går var det full aktivitet när ett utrangerat Boeing 747-plan bogserades från Arlanda till infarten till flygplatsen några kilometer bort. Där ska det gamla planet, som såldes ut efter Tranjets konkurs 2002, bli ett vandrarhem av det ovanligare slaget.

Köparen är Oscar Diös, som för närvarande driver en rad vandrarhem och hotell i Uppsala.
— Det är en utmaning att bygga ett vandrarhem av ett flygplan eftersom det är så trångt. Varje liten yta måste utnyttjas smart, ungefär som i en båt, säger Oscar Diös.

Rummen kommer exempelvis inte att ha vanliga fönster utan ha kvar de traditionella flygplansfönstren med den neddragbara luckan.

Platsen är vald med omsorg. Oscar Diös vill att det ska vara enkelt att ta sig dit med bil, taxi, kommunala färdmedel, skyttelbussarna från parkeringarna samt till fots eller per cykel.

Under de senaste månader har marken, som arrenderas av Luftfartsverket, byggts om till en parkeringsyta för jumbojeten med gjutna betongfundament och asfaltytor, oljeavskiljare, VA-anslutning och el/tele-anslutningar.

Planet ska nu byggas om invändigt, bland annat ska trappor och hiss monteras ihop med planet. Preliminärt öppningsdatum är satt till slutet av november 2008.

Jumbo Hostel

Rum: 25 rum med 80 bäddar. Dusch/wc i korridoren utom två rum (cockpit och första klass) som har egna faciliteter. Kokmöjligheter. Bemannad reception dygnet runt.

Pris per övernattning: Dubbelrum cirka 650 kronor, enkelrum cirka 500 kronor.