Nyheter

Nytt kontor för Peab

Bild: Arkitekterna Krook & Tjäder.

Peab har nytt kontor i Göteborg. Företaget har flyttat in på Lyckholms i det egenproducerade kontorshuset som nu står klart. Och man har redan byggstartat nästa fem våningar höga hus i det anrika bryggerikvarteret.

Det har varit ett stort intresse för etablering i kvarteret Lyckholms som ligger i Almedalsområdet i södra Göteborg. Därför har Peab byggstartat hus B trots att inget hyreskontrakt ännu är tecknat.

–  Vi har stora förhoppningar att hyra ut kontorsytorna på totalt 4 000 kvadratmeter innan färdigställande i mars 2016, säger Mathias Grahn på Peab.

Han arbetar med uthyrningen av Lyckholms, där Peab precis har färdigställt hus A på cirka 11 000 kvadratmeter i 13 våningar.

– Här har vi samlat alla våra affärsområden i Göteborg på cirka 4 500 kvadratmeter i huset och trivs fantastiskt bra. Vi flyttade in i början på mars och hyresgästen Apper flyttade in i april på cirka 500 kvadratmeter.

I maj flyttar ännu en hyresgäst in. Advance hyr cirka  1 700 kvadratmeter och två ytterligare hyreskontrakt på totalt 1 500 är tecknade, där företagen ännu vill vara anonyma.

– Vi har bara cirka 1 700 kvadratmeter kvar att hyra ut i hus A. I september öppnar även en lunchrestaurang i bottenplan som är öppen för allmänheten, säger Mathias Grahn.

Sodexo driver restaurangen och den bemannade receptionen samt områdets nya konferensanläggning.

– Det är tjänster som ingår i hyran med bland annat receptionsservice och posthantering. Sedan finns det möjlighet att nyttja ett helt batteri av de tjänster, som städning och annan kontorsservice.

Konferensanläggningen inryms i den gula disponentvillan som har genomgått en varsam renovering.

– Lyckholms är ett anrikt bryggerikvarter med flera q-märkta fabriksbyggnader från 1800-talets slut. År 1975 gick bryggeriet i graven, men nu finns till exempel mikrobryggeriet Ocean i kvarteret.

Receptionen i Hus A har en annorlunda receptionsdisk, där flaskbottnar bildar ett spännande glasmönster som knyter an till områdets historia.

Hus B får en skifferfasad som flörtar med det gamla. Varje våningsplan rymmer 865 kvadratmeter och det översta våningsplanet är indraget för att ge plats åt en terrass.

– I Hus A har vi en gemensam takterrass om cirka 200 kvadratmeter. Den ligger på den mindre huskroppens tak. De två huskropparna har olika färg men är sammanlänkade så att byggnaden får en L-form.

Erséus Arkitekter har ritat både Hus A och B.

Peab håller också på att undersöka hur man kan utveckla de gamla tegelbyggnaderna i området. Man har också planer på en etapp två där 100 lägenheter och 10 000-12 000 kvadratmeter kontor ska uppföras.

– Det är mycket som talar för en etablering på Lyckholms. Främst genom nyproducerade och yteffektiva lokaler samt den service som erbjuds i kvarteret. Dessutom är läget strategiskt med en egen spårvagnshållplats och nära knutpunkten E6 och riksväg 40. Här finns gott om parkeringsplatser, det är nära in till centrala Göteborg och tar cirka 15-20 minuter till Landvetter, säger Mathias Grahn.

Cykelpendlarna är också en viktig kategori i kvarteret och de har fått en cykelparkering i hus A med omklädningsrum och duschar. Peab ska också försöka få till en bilpool i området.