Nyheter

Nytt riktmärke i Borås

Delar av huset kommer att tas bort och ersätts med en entré helt i glas.

RO-Gruppen ska i samverkan med Riksbyggen och AB Bostäder bygga om Borås Wäfveris gamla huvudkontor i Borås. Gert Wingårdh har ritat ett förslag till ombyggnad av den anrika byggnaden som delvis är från 1850-talet.

Borås Wäfveri AB var ett ledande textilföretag i Sverige under 1900-talet. Ombyggnaden av deras gamla lokaler kommer bli ett av Borås största stadsutvecklingsprojekt någonsin. Kontorsbyggnaden ska stå klar under hösten 2018 och arkitekten Gert Wingårdh har ritat förslaget.

Byggnationen omfattar drygt 5 500 kvadratmeter och kommer att renoveras med hänsyn till byggnadens ursprungsutseende. Den unikt rundade utformningen av byggnadens nordöstra sida som vetter direkt mot ån Viskan kommer att bevaras, medan man på innergården kommer riva delar av den befintliga tegelfasaden för att ge plats åt en glasfasad som täcker husets samtliga fem våningar.

På området kommer det förutom kontor och kommersiella lokaler även byggas bostäder. 
De 500 lägenheterna kommer omfatta både bostads- och hyresrätter och 2020 ska de första husen stå klara för inflyttning.

– Detta är ett stort och spännande projekt där vi är med och förädlar en välkänd och anrik byggnad. Det kommer bli ett riktmärke i Borås och vi är stolta över att få vara med och visa vår kompetens säger Daniel Paterson, affärsområdeschef på RO-Gruppen.

Jenny Marcuson Fors