Nyheter

Oavgjord miljökamp mellan Skanska och NCC

Skanska och NCC har uttalade ambitioner att bli bäst på hållbart byggande. Byggvärlden har jämfört deras senaste profilsatsningar och konstaterar att matchen hittills är oavgjord.

Både Skanskas koncernchef Johan Karlström och NCC:s Olle Ehrlén har uttalat ambitionen att deras bolag bli ledande på ”grönt” byggande. När det gäller satsningen i Stockholm skiljer det bara en kilowattimme mellan projekten.

De 59 bostadsrätter som NCC ska bygga i Beckomberga kommer att förbruka 45 kilowattimmar köpt energi. De 97 hyreslägenheter som Skanska ska bygga åt Svenska bostäder i Hökarängen beräknas förbruka 44 kilowattimmar köpt energi.

Men det finns några tydliga skillnader mellan projekten. All el som går år till fastighetsel och uppvärmning i NCC:s hus kommer från el från vindkraftandelar som ingår i köpet av bostadsrätter. Hälften av varmvattnet ska komma från solvärmeanläggning på taket och hälften ska komma från fjärrvärme.

Skanska har valt att satsat på fjärrvärme till varmvatten och värme. Vid köldknäppar ska elelement i sov- och vardagsrum kunna slås på.

Men vad förbrukningen hamnar på i slutändan i projekten är oklart. Fört trots att förbrukningen i Skanskas lägenheter beräknas till 44 kilowattimmar per kvadratmeter och år står det i ett incitamentsavtal med Svenska Bostäder att förbrukningen ska ligga på max 50 kilowattimmar.

— Vi kom överens om att sätta den siffran eftersom energianvändningen ofta blir högre än beräknat. Hamnar vi under 50 kilowattimmar får de som jobbat med projektet göra något roligt som en bonus och kommer vi över måste vi rätta till det och se till att vi hamnar på max 50 kilowattimmar, säger Johanna Nordström, på Skanska.

Fakta / Så mycket energi kommer att förbrukas i de två stora passivhusprojekten