Nyheter

Obos lanserar ny upplåtelseform

Brf Syrenen i Tygelsjö är Obos första Deläga-projekt i Skåne. Bild: OBOS

Med konceptet Obos Deläga äger köparen 50-90 procent av bostaden, med målet att äga hundra procent efter tio år. Nu lanseras boköpsmodellen i Skåne.
– Vi vill öka möjligheten för fler att äga sitt boende, säger Joakim Henriksson, vd Obos Sverige.

Nyligen startade försäljningen av Brf Syrenen i Tygeljö. Det är Obos femte Deläga-projekt totalt sett och det första i Skåne. Byggstart av projektet väntas ske under våren 2022 med inflyttning under hösten 2023.

Brf Syrenen består av flerbostadshus med 34 lägenheter om 1-4 rum och kök. I den första etappen släpptes tio bostäder för försäljning, varav två stycken kommer erbjudas genom den nya boköpsmodellen Obos Deläga, som lanseras för att fler personer på den svenska bostadsmarknaden ska ha möjlighet att köpa sin bostad. Medlemmar i Obos medlemsprogram har förtur vid säljstarten.

Upplägget fungerar så att köparen kan äga en andel på mellan 50 och 90 procent av bostaden, medan Obos äger resterande andel, vilken man betalar en månatlig samäganderättsavgift för. Efter köpet har köparen varje år möjlighet att öka sitt ägande, med målet att efter tio år äga 100 procent.

Har testat modellen i Norge

Konceptet är nytt i Sverige, det första Deläga-projektet släpptes i Sollentuna i juni förra året, men har testats i Norge under en längre tid.

– Det känns riktigt bra att få introducera Obos Deläga i Skåne, och därigenom vara med och bidra till att fler människor kan uppfylla sina bostadsdrömmar. Genom den här upplåtelseformen breddar vi vårt utbud och ökar möjligheten för fler att kunna förvärva en bostad, säger Joakim Henriksson.

Joakim Henriksson, vd OBOS Sverige.

Ungdomar är en given målgrupp. Lärare och andra yrkesgrupper med viktiga samhällsfunktioner – med inte så höga löner – är andra potentiella kundgrupper.

– Vi ser att det finns ett behov av nya upplåtelseformer i många målgrupper. Vi vill till exempel hjälpa bärande samhällsgrupper att hitta lösningar. Politikerna har ett stort ansvar för bostadsförsörjningen, men vi vill också ta vårt ansvar, säger Ulrika Liiv, kommunikations och hållbarhetschef.

Ulrika Liiv, hållbarhets- och kommunikationschef på OBOS.

”Trädgårdsstaden är framtidens förtätning”

Tygelsjö är inte bara Skånes första Deläga-omåde utan här bygger Obos även efter sitt koncept ”trädgårdsstad” med hundratals bostäder i blandade boende- och upplåtelseformer.

– Trädgårdsstaden är framtidens förtätning och ett förändrat sätt att se på bostadsutveckling, den kan byggas både i storstaden och på landsbygden och genom att vi bygger för alla kan vi motverka segregationen, säger Joakim Henriksson.

Kriterierna handlar bland annat om blandad bebyggelse och upplåtelseformer, livet mellan husen, miljöcertifierade bostäder, god och sammanhållen arkitektur, hög servicenivå och goda kommunikationer. Utvecklingen sker i dialog med kommuner och byggandet sker ofta i samarbete med andra aktörer.

FAKTA:

Räkneexempel för OBOS Deläga:

Till exempel, för en köpare av en tvåa i Brf Syrenen för 1 995 000 kronor innebär OBOS Deläga, där den boende äger 50 procent, ett lån på 847 875 kronor och en kontantinsats på 149 625 kronor.

Samäganderättsavgiften uppgår då till 4 800 kronor varje månad.

Ett köp av 100 procent av bostaden motsvarar ett lån på 1 697 750 kronor och en kontantinsats på 299 250 kronor varvid samäganderättsavgiften uteblir.

Källa: Detta enligt räkneexempel från SBAB som är en bankerna som erbjuder lån för köp genom OBOS Deläga.

logo
Susanne Bengtsson