Nyheter

Obos vd om varslet: En successivt avtagande orderingång sen i somras

Joakim Henriksson, vd för Obos Sverige.
Joakim Henriksson, vd för Obos Sverige. Foto: Obos

Obos Sverige varslar 70 personer om uppsägning. Det gäller, 35 kollektivanställda i Vrigstad, 10 kollektivanställda i Myresjö och 25 tjänstemän i Myresjö.
– Det är jättetråkigt att behöva ta detta beslut. Vi gör givetvis allt för att kunna behålla så många kompetenta medarbetare vi kan, säger Joakim Henriksson, vd för Obos Sverige.

– Precis som alla andra aktörer i branschen har vi sen i somras sett en successivt avtagande orderingång. Hela branschen har drabbats av nedgången, cirka -40 procent mot föregående år.  Många som står inför ett bostadsköp väljer att avvakta beslut just nu på grund av osäkerheten i omvärlden som drabbas oss på olika sätt på vår hemmaplan, säger Joakim Henriksson, vd för Obos Sverige.

Han berättar att Obos Sverige har en fortsatt god orderstock och hög takt i fabrikerna just nu. Men sedan i somras har man sett en betydligt lägre orderingång.
– Vi har följt marknadsutvecklingen noggrant och för några veckor sedan stod det klart att vi behöver förändra organisationen för att möta den vikande marknaden.  

”Ingen blev direkt förvånad”

Måndagen den 24 oktober meddelades medarbetarna om kommande varsel.
– Men vi har haft en transparant process ända sedan i somras där vi har presenterat orderingången vecka för vecka så att alla medarbetare har kunnat följa detta noggrant. Ingen blev direkt förvånad med tanke på den öppenhet som vi har haft. 

Varslet berör 70 medarbetare, 35 kollektivanställda i Vrigstad, 10 kollektivanställda i Myresjö och 25 tjänstemän i Myresjö. Förhandlingarna med fackliga parter pågår just nu. 

– Det är jättetråkigt att behöva ta detta beslut. Vi gör givetvis allt för att kunna behålla så många kompetenta medarbetare vi kan. Vi kommer att följa marknadsutvecklingen noga framöver och när marknaden vänder uppåt igen kommer vi att återanställa.  

Hur ser du på framtiden?
– Vi har fortsatt bostadsbrist i majoriteten av Sveriges kommuner. Vår vision om att utveckla hållbara trädgårdsstäder ligger rätt i tiden – och här passar våra produkter som hand i handske. Vi är en av Nordens största bostadsutvecklare och vi är långsiktiga. Vi har funnits i både Sverige och Norge i 100 år och vi kommer att finnas i 100 år till, säger Joakim Henriksson.

Obos verkar i Sverige genom varumärkena Obos, Smålandsvillan och Myresjöhus. Koncernen har omkring 2 500 anställda, varav knappt 1 000 i Sverige i dotterbolagen Obos Sverige, Obos Kärnhem och Obos Nya Hem.