Nyheter

Offentliga byggnader drar upp byggstarterna

När byggstarterna för bostäder sjunker ökar byggstartarterna för bland annat sjukhus, enligt Byggfaktas Byggstartsindikator. På bilden Skanskas byggnation av sjukhuset i Malmö. Foto: Skanska
När byggstarterna för bostäder sjunker ökar byggstartarterna för bland annat sjukhus, enligt Byggfaktas Byggstartsindikator. På bilden Skanskas byggnation av sjukhuset i Malmö. Foto: Skanska

Byggstarterna ökade i december med en procent, enligt Byggfaktas Byggstartsindikator. Bostadsbyggandet minskade medan övrigt byggande ökade.
– En viktig faktor är byggande av offentliga fastigheter, bland annat sjukhus, säger Tor Borg, analyschef på Citymark analys och Byggfakta.

Men en procents ökning i december för byggstarter av samtliga nyproducerade byggnader, exklusive anläggningar och infrastruktur, följer indikatorn förra månadens utfall. Byggstartsindikatorn mäter byggandet räknat i beräknad byggkostnad.

– Byggstartsindikatorn har varit svagt uppåtgående sedan sommaren och har nu passerat toppnotering från november ifjol. Bakom detta ligger framför allt en uppgång i det offentliga byggandet, men även en viss ökning av privat byggande utanför bostadssektorn. Detta kompenserar mer än väl för fallande bostadsbyggande. Med tanke på stigande priser på insatsvaror och ökande räntekostnader är det viktigt att komma ihåg att indikatorn bygger på de beräknade projektkostnaderna. Uppgången beror därför snarare på ökade priser än på ökade volymer, säger Tor Borg, analyschef på Citymark analys och Byggfakta.

”Knappt 45 000 för helåret”

Byggstartsindikatorn för bostäder föll med 0,3 procent under december, vilket betyder att indikatorn för bostäder har minskat 16 månader i rad. Jämfört med december 2021 är nedgången hela 23,7 procent.

– Byggstartsindikatorn har legat under det officiella utfallet under större delen av året. Det senaste utfallet indikerar att årstakten för antalet byggstartade bostäder kommer att landa på knappt 45 000 för helåret 2022, väl under de flesta prognoser. Fram mot våren beräknas årstakten vara nere i 40 000, säger Tor Borg.

Ökar med drygt 44 procent

Ljusare ser det ut för byggstarter av övrigt fastighetsbygganda, det vill säga affärs-, industri- och logistiklokaler, kontorsbyggnader, hotell och restaurang samt samhällsfastigheter. Byggstarterna för dessa steg under december med 1,9 procent. Jämfört med samma månad 2021 är ökningen 44,4 procent.

– Byggstarterna utanför bostadssektorn har ökat snabbt. En viktig faktor är byggande av offentliga fastigheter, bland annat sjukhus, men även byggandet av kontor och handel har ökat en del, säger Tor Borg.

Den uppskattade byggkostnaden för samtliga nybyggnadsprojekt som byggstartats de senaste tolv månaderna uppgår till 158,5 miljarder kronor. Att jämföra med året innan då summan uppgick till 165,4 miljarder kronor och året dessförinnan då summan stannade på 134 miljarder kronor.